Een reactie plaatsen

Carn Mor Celebration of the Cask Black Gold

Carn Mor Black GoldDe naam Carn Mor zegt u waarschijnlijk allemaal wel wat, die van onafhankelijk bottelaar van Morrison & Mackay. Hetzelfde geldt misschien ook wel voor hun Celebration of the Cask serie. Mooi verpakt in houten frames (geen gefiguurzaag zoals bij Highland Park) en altijd van top kwaliteit (dus geen oude whisky voor een hoge prijs die het niet waard is). Maar goed tot zover het maken van flauwe vergelijkingen met de Valhalla Collection van Highland Park. Bij Carn Mor komt men namelijk met een uitbreiding van de Celebration of the Cask serie waar wij heel enthousiast over zijn. Begin april vingen we al wat geruchten op dat er een ‘donkere uitvoering’ zou komen, toen nog geen idee hebbende wat dat zou betekenen. Maar nu wordt het ons duidelijk, dat donkere heeft een dubbele betekenis, want zowel het kenmerkende houten frame is zwart alsmede dat de whisky bijna zwart is, nou ja donkerbruin dan.

De Black Gold serie is in alle opzichten iets bijzonders, de releases in deze serie hebben namelijk allemaal, en hun hele leven lang, op first fill sherry hogshead vaten gerijpt. En dat levert bijzonder donkere en aromatische single malts op. Eind maart zijn de eerste drie gebotteld, een North British grain, een Glenrothes en een Highland Park. Allemaal uit distillatie jaar 1989 en dus allemaal 25 jaar oud. Goedkoop zijn ze niet maar voor dit soort prijzen krijg je wel 25 jaar oude whisky die het meer dan waard is.

Hieronder een klein overzichtje.

Carn Mor “Celebration of the Cask” Black Gold North British 1989 25yo (56,3%)

Deze North British Lowlands single malt is gedistilleerd op 27 juni 1989 en gebotteld op 31 maart 2014 op vatsterkte (cask strength) van 56,3%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Het resultaat is een zeer donker gekleurde graan whisky met veel sherry invloeden. Waarschijnlijk de volste graan whisky die u ooit zult proeven!

Een limited single cask release van 136 flessen.

Neus: ahorn sirooop, kokos, vanille en marsepein

Smaak: chocolade slagroom taart en fudge

Afdronk: lang en fris zoet

Carn Mor “Celebration of the Cask” Black Gold Glenrothes 1989 25yo (58,4%)

Deze Glenrothes Speyside single malt is gedistilleerd op 23 juni 1989 en gebotteld op 31 maart 2014 op vatsterkte (cask strength) van 54,8%, non chill filtered en zonder toegevoegde kleurstoffen. Het resultaat is een zeer donker gekleurde Glenrothes met aroma’s van Dundee cake, rozijnen, fudge en kruidkoek.

Een limited single cask release van 266 flessen.

Neus: Dundee cask en amontillado sherry

Smaak: rozijnen en fudge donuts, alcoholische kruidkoek

Afdronk: lang, filmend en verwarmend

Carn Mor “Celebration of the Cask” Black Gold Highland Park 1989 25yo (49,4%)

Deze Orkney single malt is gedistilleerd op 25 oktober 1989 en gebotteld op 31 maart 2014 op vatsterkte (cask strength) van 49,4%, non chill filtered en zonder toegevoegde kleurstoffen. Deze Highland Park is de donkerste van de drie releases en heeft duidelijke sherry aroma’s met tonen van eucalyptus, bittere chocolade en zuidvruchten.

Een limited single cask release van 258 flessen.

Neus: eucalyptus, bittere pure chocolade en chocolade truffels

Smaak: zuidvruchten in alcohol en dikke chocolade saus

Afdronk: zeer lang, grijpend en bijzonder

De Celebration of the Cask Black Gold edities zijn hier verkrijgbaar. Wees er snel bij want op = op!

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: