Een reactie plaatsen

Bellingham – Zuid-Afrikaanse wijn door Niël Groenewald

Bellingham brand headerBellingham, menig bezoeker van onze winkel zal de flessen van dit Zuid-Afrikaanse wijnhuis vast eens hebben gezien. Ze stonden onder meer ook te proef op enkele van onze proeverijen en waren daar regelmatig een succes. Afgelopen maandag was het voor ons dan eindelijk tijd om ons nog wat meer in deze wijnen te verdiepen. Op uitnodiging van importeur Intercaves begaven we ons naar restaurant Campman in Renkum voor een masterclass door wijnmaker Niël Groenewald en aansluitend een door hem samengesteld diner (vervelend vak dat slijter zijn).

Speciaal uit Zuid-Afrika overgevlogen gaf Niël eerst een korte introductie op Bellingham. Bellingham, vroeger Bellingchamp geheten stamt uit 1693 toen de Nederlander Gerrit Janz van Vuuren en zijn Franse vrouw voor het eerst 1000 wijngaarden pootten in Franschhoek, 68 kilometer van Kaapstad. Jaren van wijnmaken gingen voorbij totdat Bernard en Fredagh Podlashuk een ware revolutie begonnen. Bernard reisde samen met zijn vrouw naar Frankrijk en Duitsland en vond met name in dat laatste land mooie droge Rieslings die in schril contrast stonden met de zoete wijn die destijds in Zuid-Afrika gemaakt werd. Een groot aantal flessen werd mee terug genomen en op deze manier werd ook een groot aantal nieuwe druivensoorten in Zuid-Afrika geïntroduceerd.  Het resultaat was dat ze de eerste rosé (1949), de eerste droge witte blend, een Premier Grand Cru (1951), en de eerste Shiraz (1956) introduceerden. Daarnaast waren ze ook het eerste bedrijf in het land dat zijn kurken voorzag van de naam Bellingham.

Dat laatste is een leuk verhaal van Niël. De Bellingham wijnen werden namelijk veelvuldig in de treinen geschonken aan de rijke reizigers maar om de verkopen bij te houden gingen de kurken terug. Om een lang verhaal kort te maken, toen er veel meer kurken terug kwamen dan verkochte wijnen vond men het bij Bellingham tijd om de tot dan toe ongemerkte kurk met de naam Bellingham te versieren.

Ook na het tijdperk van de Podlashuks blijft Bellingham ontwikkelen. Met name in het gebruik van verschillende ondergronden, wijngaarden en het experimenteren met vele druiven soorten. De ‘classic-new world’ wijnmakers filosofie die sinds 10 jaar voortgezet wordt door Niël. Een man die wijn maken tot een kunst heeft verheven en die zich zelf eigenlijk liever ‘fermentation controller’ noemt. Daarmee krijgt de titel CFO ook direct een nieuwe lading. Tevens een man die het zo zegt: “Compromises are made for relationships….. not for winemaking”. Een slogan die inmiddels de polo shirts van enkele medewerkers siert en die eens te meer aan geeft hoe men hier met wijn bezig is.

De variëteit aan ondergrond en klimaat is groot in het kustgebied waar de Bellingham wijngaarden liggen. Zo staat er wind van zowel de Atlantische als de Indische oceaan en is geen wijngaard hetzelfde. Ook kan een enkele hectare wel 6 verschillende bodem soorten bevatten. Daarnaast is er de variëteit aan druiven die er wordt gebruikt waardoor in het verleden onder meer de mooie Fusion serie werd gemaakt waarbij bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc nog 5% Semillon mee kreeg voor een mooie en lichte twist. En ook de techniek heeft zijn intrede gedaan, zo vertelt Niël, met behulp van infrarood beelden wordt de ontwikkeling van elke wijngaard in de gaten gehouden om zo beter te kunnen ingrijpen als de groei ergens achter ligt.

Dan terug naar de masterclass. Voor ons staan eerst de vijf wijnen van de Ancient Earth serie. Een Sauvignon Blanc uit 2 unieke wijngaarden die ons in de afdronk een beetje doet herinneren aan zo’n Festini peer ijsje. Een mooie romige Chardonnay met 8% Verdelho, een lekkere frisheid, een licht zuurtje en wat citrus en ananas. Een Pinotage met 15% Petit Verdot die een mooie frisheid geeft en 12 maanden houtrijping, waarvan 10% op Amerikaans eiken vaten. Een Cabernet Sauvignon met 15% Cabernet Franc, gerijpt op Frans eiken en met tonen van zwarte kersen en wat potlood slijpsel, frisheid en een mooie structuur. En een  Shiraz met mooie peper aromas en 2% Viognier.

Na de Ancient Earth serie gaan we over naar de echte toppers, The Bernard Serie. Een eerbetoon aan Bernard Podlashuk en een serie van 6 wijnen. We beginnen met de Whole Bunch Rousanne die sinds 2005 gemaakt wordt. Door het scheuren van de druiven komen minder zuren mee, net als bij bijvoorbeeld mousserende wijnen gebeurd, waardoor volgens Niël een Umami karakter ontstaat dat ons erg aanspreekt. Het is na afloop één van onze favorieten.

De tweede in de serie die we proeven is een Chenin Blanc, voor 100% in het vat gefermenteerd en van 45 jaar oude struik wijngaarden. Ook lekker maar niet onze favoriet. Wat volgt is een  Handpicked Viognier die een wat lager alcohol percentage heeft dan gemiddeld. Hij komt van 16 jaar oude wijngaarden en combineert lekker met Aziatische gerechten.

Dan hebben we de witte wijnen gehad en stappen we over op rood. Te beginnen met de Organic Syrah die pas binnenkort in Nederland te verkrijgen is. Een op en top Shiraz wijn, erg krachtig met mooie vanille tonen. Dan de Bush Vine Pinotage, gerijpt op Franse eiken vaten (50%) en hergebruikte vaten (50%) en een sappige en fruitige wijn die ons wat doet herinneren aan de bekende Engels plumpudding. We sluiten af met een glas Small Barrel S.M.V.. Deze blend van Shiraz, Mourvedre en Viognier is onze andere favoriet. Een complexe en kruidige wijn met vooral veel Shiraz en slechts 2% Viognier.

Na een daverend applaus voor Niël is het tijd voor een aperitief, een lekker glas Berry Bush Rose uit de Tree serie. Deze serie die verder nog bestaat uit de Big Oak Red en Pear Tree White zal binnenkort ook bij ons verkrijgbaar zijn. Daarnaast zijn er lekkere hapjes uit de Campman keuken. Want dat deze horeca zaak een aanrader is, is wel duidelijk!

Het vervolg van de dag speelt zich af tijdens het diner. Niël is zelf op zoek gegaan naar drie mooie gerechten en heeft daar verschillende wijnen tegenover gezet. Aan ons de taak om met de tafelgenoten de beste combinatie te kiezen. De Legend Fair Maiden is een mooie combinatie met de rosé gebraden kalfsentrecôte met een salade van asperges, mesclun, radijsjes en aceto-balsamicostroop. Als begeleider van het hoofdgerecht, medaillons van lam, rund en varken gaan we voor de Legend St. Georges. Met een stevige kruidensaus met tijm, peper, rozemarijn en wat salie zou trouwens ook de Small Barrel S.M.V. niet misstaan is de conclusie. Afgesloten wordt met huisgemaakt vanille ijs met grof zeezout en fruitige olijfolie. Een goede combinatie met de Bernard Old Vine Chenin Blanc 2013. Het zout drukt wat aroma’s weg terwijl de olijfolie enkele smaken mooi accentueert. Een top combinatie waarbij je wel voorzichtig moet zijn met de hoeveeelheid zout.

Met een kopje koffie wordt de dag besloten. Een ervaring rijker die we graag met onze klanten gaan delen. Wordt ongetwijfeld vervolgd met een proeverij in het najaar met export manager Maarten en wellicht zelfs Niël zelf!

Meer weten over de Bellingham wijnen? Kom langs in onze winkel of kijk eens op de wijnpagina van www.dramtime.nl.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: