Een reactie plaatsen

Review: drie Bowmore’s van het vliegveld

Bowmore travel retail 2014 review

We kregen ze donderdag binnen, drie Bowmore’s die eigenlijk op een tax free zone thuis horen, de 2014 travel retails. Voor wie niet zo bekend is met dit fenomeen. Naast het bottelen van whisky’s voor de consument van de slijterijen doen vele grote distillateurs ook aan releases die je enkel en alleen op een vliegveld kunt kopen, de zogenoemde ‘travel retails’. Iets waar wij als slijter wat gemengde gevoelens over hebben maar waarmee we wel erg blij zijn als we ze opeens ook kunnen krijgen. Zo zijn we dan wel weer 😉

Zo af en toe gebeurt het dat een paar van deze releases op  de ‘gewone’ markt verschijnt en dat is nu ook weer het geval. Gelukkig hadden we van een aardige klant die ze op het vliegveld kocht, en daar naar eigen zeggen fors meer betaalde, al drie samples gekregen. Dus waarom zouden we die niet gebruiken voor een review?

De 2014 travel retail serie bestaat uit de Black Rock, Gold Reef en 17yo White Sands. De eerste twee zijn zonder leeftijdsaanduiding terwijl de laatste dat juist weer wel is. Allemaal zijn het typische Islay whisky’s maar toch ook weer niet helemaal (behalve de White Sands dan wellicht).

Omdat Bowmore bovenstaande volgorde hanteert en ons die wel zo logisch lijkt trappen we af met de Black Rock. Deze single malt zal waarschijnlijk zo’n 12 jaar oud zijn vermoeden we en heeft volgens de officiele info voornamelijk in Spaanse sherry vaten gerijpt. Die sherry komt in de neus aardig naar voren met veel sultanas, zoetigheid, citrus, chocolade en wat peper na een paar seconden. De smaak is rijk aan sherry met wat aroma’s van bessen, we menen in ieder geval bosbessen en bramen te herkennen, maar die laatste zouden ook de zwarte bessen kunnen zijn die Bowmore zelf beschrijft. Verder herkennen we duidelijke turfrook die wat langzaam komt opzetten voorafgegaan door kaneel en een vleugje nootmuskaat. De afdronk is kort tot middellang met opnieuw turfrook en een vleugje zout en peper. Al met al een zeer aardige Bowmore die ons meer kan bekoren dan de 15yo Darkest.

Het vervolg vindt plaats met de Gold Reef. Volgens Bowmore een whisky die de gouden weerschijn die de koralen voor de kust van Islay veroorzaken weergeeft. Wat dat precies voor whisky zou moeten zijn is ons echter niet helemaal duidelijk. Dan maar proeven dus. Het is direct duidelijk dat deze release op voormalige bourbon vaten heeft gerijpt want de neus wordt gevuld met vanille. Daarna volgen ook tonen van perzikken, nectarines, en veel citrus fruit. De smaak is wat spicy met ook hier weer veel fruit, dit keer tropisch, als ananas, kiwi’s en mango. Daarnaast ook hier wat peper en zeezout. De olijfolie die we volgens Bowmore ook zouden moeten proeven halen we er echter pas uit als we hun tasting notes lezen… De afdronk is lekker lang en vol met honing en fruit. Ook deze release kan ons goed bekoren al vinden we hem wat moeilijker in het Bowmore assortiment te plaatsen als de Black Rock. En echte leeftijd of passende tegenhanger durven we dan ook niet te duiden.

Dan de afsluiter en de enige met leeftijdsaanduiding, de 17 jaar oude White Sands. Deze whisky dankt zijn naam aan de zeven mijl aan witte stranden langs de Islay kust. Ook deze heeft gerijpt in bourbon vaten al is het hier minder duidelijk aanwezig. De vanille is summier aanwezig in de neus die verder vooral gevuld is door aroma’s van karamel, exotisch fruit en een vleugje turfrook. De smaak is heel romig en zijdezacht met een karamel zoetje, iets van gerst of mout en veel rokerigheid. De afdronk is aangenaam zacht en verwarmend. Kortom een geslaagde Bowmore die zowel het erg rokerige karakter als ook het zachte in zich heeft.

Favoriet van de avond blijft de Black Rock al is ons oordeel over de twee anderen ook louter positief. Een mooie serie die wat ons betreft ook niet in het ‘gewone’ Bowmore assortiment zou misstaan. We hebben overigens nog een paar flessen van alle drie de releases die je hier vindt bij Dramtime.nl

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: