Een reactie plaatsen

Nieuwe (on)bekende: Spey van de Speyside Distillery

spey 1 serieDe Speyside Distillery, voor verreweg de meeste whisky liefhebbers een grote onbekende.  Toch is deze distilleerderij al sinds 1895 actief. De distilleerderij ligt aan de rivier de Tromie, één van de zijrivieren van de Spey, niet al te ver van het plaatsje Kingussie. In 1895 werd hier voor het eerst gedistilleerd maar dat duurde slechts 10 jaar. In 1905 werd de distilleerderij gesloten en in 1911 ging deze tegen de vlakte. Gelukkig begon men in 1957 op precies dezelfde plek met de bouw en een nieuwe Speyside Disgillery. Je zou verwachten dat er binnen een jaar gestart werd met het distilleren maar niets is minder waar en de productie werd pas gestart in december 1990. Er werden enkele 10, 12 en 15 jaar oude releases gebotteld en een speciale release, Cú Dhub (waarvan het etiket verdacht veel lijkt op die van de huidige Tomatin Cu Bocan serie).

Spey 2 serieIn 2012 is de distilleerderij overgegaan in de handen van Harvey’s of Edinburgh. Zij zijn een rigoureus programma van kwaliteitsverbetering gestart, waaronder het investeren in vaten van een hogere kwaliteit die ook gebruikt zijn om de al wat oudere whisky te finishen. En dat heeft resultaat opgeleverd. Sinds kort is in Nederland namelijk de vernieuwde Spey serie verkrijgbaar bestaande uit de Tennée 8yo, een 12 en 18 jaar oude release en de Chairman’s Reserve en Royal Choice. Stuk voor stuk hoogwaardige Speyside single malts met een verrassend karakter. Hieronder meer info over al deze whisky’s.

Spey Tenné 8yo

De Spey Tenné 8 years old is de jongste release en heeft gerijpt in Tawny port vaten. Tenné betekent dan ook Tawny in het Gaelisch. Deze Speyside single malt is gebotteld op 46%.

Neus: appels, peren en overrijpe bananen, melk chocolade en vanille

Smaak: heerlijk zoet met invloeden van Tawny port

Afdronk: middellang

kopen

Spey 12yo

De Spey 12 years old is de tweede release en heeft gerijpt op first fill bourbon barrels gevolgd door  een 6 maanden lange finish in nieuwe eikenhouten vaten. Gebotteld op 40% en een limited release van 8000 flessen.

Neus: klassieke Speyside single malt uit een bourbon cask met tonen van peer, groene appels en een vleugje vanille

Smaak: vanille met nootjes en rozijnen en eiken aroma’s

Afdronk: middellang

kopen

Spey 18yo

De Spey 18 years old is de derde release en heeft voornamelijk gerijpt in sherry vaten. Het is een vatting van 3 verschillende leeftijden en 3 verschillende vatsoorten. Gebotteld op 40% en een limited edition van 1500 flessen.

Neus: tonen van een rijke fruit salade met walnoten, verse room en besjes

Smaak: een uitbarsting op de tong met een zachte textuur en mondvullende smaken als donkere chocolade en vanille

Afdronk: middellang

kopen

Spey Chairman’s Choice

De Spey Chairman’s Choice is een botteling van vaten die speciaal door de eigenaar van Harvey’s of Edinburgh zijn geselecteerd. Een combinatie van bourbon en sherry vaten en van verschillende leeftijden. Gebotteld op 40% en verpakt in een luxe houten kist met certificaat.

Neus: bloemig met fruit en een vleugje vanille

Smaak: gedroogd fruit met lichte nootachtige tonen

Afdronk: romig met zachte kaneel aroma’s tussen het eiken door

kopen

Spey Royal Choice

De Spey Royal Choice is het topmodel van de Speyside distilleerderij en een combinatie van de oudste sherry vaten die men in huis heeft. Een zeer beperkt voorradige single malt die gebotteld is op 40%. Verpakt in een luxe houten kist met certificaat.

Neus: toffee, gedroogd fruit en eiken met een romig karakter

Smaak: tonen van butterscotch, warme kruiden en nog meer eiken

Afdronk: zijdezacht en lang

kopen

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: