1 reactie

Säntis Malt – Zwitserse malt whisky!

Säntis Malt, Swiss malt, whisky waar waarschijnlijk niet iedereen bekend mee is. Wij al sinds iets meer dan een jaar maar altijd was het lastig om het in Nederland te verkrijgen. Tot nu want sinds deze week hebben we een beperkte voorraad van deze top whisky in ons assortiment.

Säntis Malt wordt gebotteld door Brauerei Locher, een bierbrouwerij in Alpenzell in het Zwitserse deel van de alpen. Vlakbij Liechtenstein en op slechts een half uurtje rijden van St. Gallen. Een ideale plek om dus eens langs te gaan als je in de buurt bent. Er wordt bij Locher voornamelijk bier gebrouwen in vele gradaties wat het alleen al voor de bierliefhebber een must have maakt. Daarnaast wordt er sinds een aantal jaren ook whisky gedistilleerd die rijpt in tot wel 130 jaar oude biervaten die een grote stempel drukken op het karakter van deze whisky’s. Andere voorhanden zijnde ingrediënten zijn puur bronwater uit de bergen en graan dat op grote hoogtes groeit.

Saentis Malt Dramtime.nl

Inmiddels bottelt men hier jaarlijks vijf verschillende whisky’s, of nouja, 4 malts en een whisky likeur, te weten de Edition Säntis, Edition Sigel, Edition Dreifaltigkeit en Edition Alpstein. De laatste heeft als enige een leeftijdsaanduiding en is ook op een wat hogere vatsterkte gebotteld, elk jaar komt er een nieuwe release van zo’n 2200 flessen en dit jaar zijn we bij No. 7 aanbeland. De Dreifaltigkeit is een bijna cask strength en geturfde release. De releases van Säntis zijn schaars, mede door het bierkarakter, en zijn het proberen zeker waard. Hieronder de proefnotities.

Säntis Malt Edition Säntis

Deze Edition Säntis is zonder leeftijdsaanduiding gebotteld op 40%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen, en heeft veel aroma’s van het appelboom hout waarvan de biervaten gemaakt zijn. Jim Murray duidde deze whisky al aan als “Faintly fruity and extremely impressive”.

Neus: subtiele aroma’s van appelboom houtrook en veel frisheid

Smaak: ook hier fris met tonen van groene vijgen en een zijdeachtige textuur met een subtiele toets van fenolen

Afdronk: aangenaam, eikachtig met een bittere ondertoon

kopen

Säntis Malt Edition Sigel

Deze Edition Sigel die ook wel bekend staat als ‘der Tiefsinnige’, oftewel de diepzinnige, is gebotteld op 40%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. De Sigel staat bekend als een single malt waarbij de rijping van de whisky in biervaten heel duidelijk en aromatisch naar voren komt.

Neus: de exclusieve aroma’s van in biervaten gerijpte whisky

Smaak: puur met op de tong veel fruitigheid en lichte kruiden tonen met op de voorgrond vanille

Afdronk: zacht en middellang met opnieuw veel fruitigheid en wat fijne kruiden tonen

kopen

Säntis Malt Edition Dreifaltigkeit

Deze Edition Driefaltigkeit is een fantastische mix van smaken met een aroma van appelhout en iets van rokerige turfgeuren. Een cask strength en geturfde release die gebotteld is op 52%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. In 2010 werd deze door whisky goeroe Jim Murray verkozen tot ‘Europe’s best drink’.

Neus: aroma’s van appelhout met tonen van rokerige turf, bbq en olie

Smaak: mild maar toch mondvullend met tonen van gerookte ham gevolgd door een licht karamel aroma en tonen van fruit en kruiden

Afdronk: middellang

kopen

Säntis Malt Edition Alpstein No. 7 Sherry Cask

Alpstein No. 7 is de zevende Alpstein release en een 6 jaar oude malt. Deze whisky heeft een finish gehad in sherry vaten en is gebotteld op 10 januari 2014 op 48%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde oplage van 1400 flessen.

Neus: typische Säntis bier aroma’s, een beetje floraal , droog en met tonen van rijp fruit als peren en druiven, kruiden en vanille pudding

Smaak: droog met kruiden als kaneel, kardemom en een beetje anjer, pruimen, karamel pudding/fudge en bier

Afdronk: warm en langzaamaan zoeter wordend met tonen van hout, room, olie en amandel aroma’s

kopen

Säntis Malt Edition Alpstein No. 9 Port Cask

Deze Edition Alpstein No. 9 is de negende Alpstein release en een 7 jaar oude malt. Deze whisky heeft een finish gehad in port vaten en is gebotteld op 15 november 2014 op 48%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde oplage van 2200 flessen.

Neus: romige melkchocolade met rum rozijnen, zoete en zure kersen, amandelen, gedroogde vruchten een beetje vanille, karamel

Smaak: bitterzoete chocolade met kruidige noten van kardemom en kaneel, iets peperig en mint, gember, delicate hout aantekeningen, die de aangename tinteling in de mond uitbreiden

Afdronk: kruidige tonen, vooral chocolade munt, wat laurier en jeneverbes, wat bijdraagt ​​aan een niet meer verwachte complexiteit en die nauwelijks wilt beëindigen

UPDATE 11/8/2015: Inmiddels is ook de Edition Himmelberg verkrijgbaar (een vatting van port, sherry en Merlot vaten) evenals de Alpstein Edition No. 10, miniaturen van de Edition Säntis en Edition Dreifaltigkeit en cream likeur Edition Marwees. Je vindt ze allemaal hier!

UPDATE 14/8/2015: Lees hier het verslag van ons bezoek aan de distilleerderij in augustus 2015.

kopen

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Eén reactie op “Säntis Malt – Zwitserse malt whisky!

  1. […] Na Säntis hebben we opnieuw een Zwitserse distilleerderij aan ons assortiment toegevoegd. Over Säntis waren we laaiend enthousiast en over Langatun zijn we dat eigenlijk net zo! […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: