Een reactie plaatsen

Glenmorangie, van Taghta naar Tusail!

Op de dag dat bij ons de Glenmorangie Taghta binnen komt beginnen we alvast maar met een klein blog artikel over een nieuwe Glenmorangie release, Tùsail. De Taghta, volgens Glenmorangie de eerste crowd-sourced whisky, volgens ons de tweede na de The Glenlivet Guardians Chapter, is de 6e release in de Private Edition serie. Na de Sonnalta PX, de Finealta, de Artein, de Ealenta en de Companta. De Taghta was is volledig door het ‘publiek gemaakt’ en deze Manzanilla Sherry Cask Finish is er sinds deze week. Zij het niet dat zij bijna nergens verkrijgbaar is en op internet al voor idiote prijzen aangeboden wordt. En dat voor een whisky met een oplage van 12.0000. Waarschijnlijk gaat een groot deel naar Azië, gezien de marktpositie van Glenmorangie aldaar, en zal men er bij moederbedrijf LVMH ook niet voor schuwen een aantal flessen voor toekomstig promotie gebruik achter te houden.

We zullen ons er maar verder niet te druk om maken. Het is een leuke limited release voor de collector maar laten we wel wezen, er zijn leukere, betere en beter geprijsde releases. Neem dan bijvoorbeeld de Manzanilla sherry finish uit de Tomatin Cuatro serie.

Tùsail

Glenmorangie Tusail labelAnyway, de Tusail is dus logischerwijs de zevende release in de Private Edition serie. Ervan uitgaande dat deze ‘wereldwijd’ beschikbaar zal zijn. En niet zoals LVMH doet met Ardbeg, een release voor slechts een land of een groep landen. In de week dat Taghta met veel bombarie werd gepresenteerd, verscheen op internet al het label van Tusail voor de Amerikaanse markt. De zogenoemde VWA en reclamecode commissie in de V.S. keuren deze labels altijd ver van te voren en zetten ze vervolgens dan ook online. Handig dus want dan weet je direct wat komen gaat, alhoewel het nog wel een tijdje duurt.

Op basis van dat label, zie ook de foto, kunnen we al wel het een en ander zeggen. Tùsail is Gaelisch voor ‘originary’ wat zoveel betekend als ‘oorspronkelijk’. Wellicht gaat men bij Glenmorangie back to basics maar dat lijkt ons sterk. Volgens het etiket is de Tusail gemaakt van ‘floor malted Maris Otter Barley’ wat resulteert in een heldere okerkleurige single malt met rijke en rustieke aroma’s van noten toffee, zoete gerst en gember, aangevuld met de karakteristieke Glenmorangie tonen. Gebotteld op 46% en naar onze verwachting beschikbaar in februari 2015. Omstreeks die tijd was vorig jaar ook de introductie van de Companta.

kopen

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: