1 reactie

Review: Old Particular Mortlach 10yo WIN 10th Anniversary Bottling

Mortlach WINHet zal nu inmiddels wel duidelijk zijn, Whisky Import Nederland bestaat dit jaar 10 jaar en dat wordt groots gevierd met allerlei jubileum bottelingen. Eerst was er die jonge maar o zo zwaar gesherried 6yo Glenrothes van Adelphi. Daar hadden we het liefst nog een vat van gebotteld. Toen kwam er een 21 jaar oude The Macallan door Carn Mor. In de zomer werden we verrast met twee Arran’s onder het WIN First Cask label, een sherry en een bourbon rijping, beiden 12 jaar oud.

Nu is er misschien wel onze persoonlijke favoriet, ja dus nog geliefder dan die Glenrothes, gebotteld door onze favoriete bottelaar, Douglas Laing. In de befaamde Old Particular serie waarvan we ook al eens die prachtige Ardbeg 21yo uit 1992 en voortreffelijke Ledaig 16yo uit 1997 in ons glas hadden is er nu een 10 jaar oude Mortlach speciaal voor WIN.

Mortlach, sowieso een persoonlijke favoriet, is een Speyside single malt uit Dufftown, Keith, Banffshire. Een bedrijf wat in handen is van Diageo en waarmee men eigenlijk louter produceert voor blends. Gelukkig zijn er dan de onafhankelijke bottelaars die er voor zorgen dat Mortlach ook als single malt in het glas zit. Deze release is uiteraard speciaal geselecteerd door Hans en Marcel Bol van WIN  in nauwe samenwerking met Fred Laing en Jan Beckers (die op 12 november bij ons een Douglas Laing tasting verzorgt) van Douglas Laing. Een Mortlach uit januari 2004 die gerijpt heeft in een refill bourbon hogshead vat DL30326 dat goed was voor 294 flessen. Gebotteld in augustus op vatsterkte (cask strength) van 57,4%, uiteraard non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Onze proefnotities wijken, en dat valt ons op, weinig af van die van Hans, Marcel, Fred en Jan. Het typeert misschien wel de kracht en kwaliteit van zowel WIN als Douglas Laing. Dit vonden wij er in ieder geval van.

Neus: heel floraal met tonen van narcissen, rozen (maar niet overdadig), vers gesneden bloemen en wellicht iets van gras? Tonen van heide komen langzaam naar voren en even heb je het idee dat je je in een hutje op de hei waant tussen alle bijen, bloemen en planten. We komen echter snel terug bij ons glas whisky waar we nog tonen van mout, kruiden, een licht pepertje en zoetheid uithalen

Smaak: een medium body. De tong en het gehemelte worden mooi bedekt door deze Mortlach met een soort van honing coating, wat sinaasappel marmelade en iets van turks fruit en frisse fruit (citrus en peer) bonbons/snoepjes

Afdronk: de afdronk is lang, warm en kruidig met wat tonen van heide, zoetheid van kandijsuiker, een vleugje fruit en langzaam drogend

Overall: een zeer verrassende Mortlach die zeker in het rijtje van bijzondere WIN jubileum bottelingen past. Dit is voor ons tot zover wel de favoriet. De vraag is, blijft het dat ook of tovert WIN nog een zesde botteling uit d hoge hoed?

Deze Mortlach kopen? Je vindt ‘m hier op Dramtime.nl.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Eén reactie op “Review: Old Particular Mortlach 10yo WIN 10th Anniversary Bottling

  1. […] nu die drie whisky’s. We begonnen met de Mortlach waarover we in een eerdere review al dit schreven. Een zeer verrassende Mortlach, het hoge alcohol percentage legt deze Speysider zeker geen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: