Een reactie plaatsen

Review: Old Particular Speyside en Ledaig

De Old Particular whisky’s kijken ons al een tijdje verlekkerd aan in de winkel maar tot op heden heden we nog maar één open getrokken. Gelukkig was daar vorige week woensdag de Douglas Laing tasting met Jan Beckers en probeerden we opnieuw de 10 jaar oude Mortlach ut 2004, speciaal gebotteld voor het 10 jarige jubileum van Whisky Import Nederland, en ook de 17 jaar oude Speyside uit 1997. Stond daar echter nog steeds die fles Ledaig die toch ook wel heel lekker leek.

Open trekken dus! En zodoende stonden er opeens drie Old Particulars voor onze neus afgelopen zondag. Voor degenen die niet zo bekend zijn met Douglas Laing, de Old Particular is de op één na hoogste/duurste/exclusiefste serie van deze onafhankelijke bottelaar waarvan wij, indien het nog niet duidelijk was, grote fan van zijn. Inmiddels is bekend dat de Old Particular serie uitgebreid gaat worden met de Extra Old Particular serie, kortweg X.O.P. genoemd, die de Director’s Cut (de top of the bill van Douglas Laing) gaat vervangen.

Goed, tot zover de theorie, nu die drie whisky’s. We begonnen met de Mortlach waarover we in een eerdere review al dit schreven. Een zeer verrassende Mortlach, het hoge alcohol percentage legt deze Speysider zeker geen windeieren. 89/100 punten.

We vervolgden onze weg met de nieuwe Speyside. Ook deze hadden we een paar dagen eerder in het glas. Toen in combinatie met een stukje pure chocolade (70%), nu zonder. Een sherry cask release uit 1997 en gebotteld op 48,4%.

Old Particular Speyside 17yo 1996Kleur: lichtbruin met een koperen glans

Neus: donkere tonen van kruiden en sherry, wat zwarte peper, een vleugje nootmuskaat, vanille, speculaas?, zachte chocolade, zoete gemoute gerst en wat ontbijtgranen met rozijnen

Smaak: eigenlijk identiek aan de neus, wat je ruikt proef je ook bijna één op één terug. De kruiden aroma’s zijn wat voller en er zijn wat fruit invloeden die de sherry aroma’s versterken, daarnaast iets van dadels en sultanas en wat houtschaafsel

Afdronk: lang en aanhoudend met de zoet tonen van gemoute gerst van de neus, vanille, karamel, vruchten compote of jam en een hele lichte kruidigheid

Overall: zeker geen sherry bom, ook geen subtiele sherry whisky maar misschien wel een gulden middenweg. Mooi in balans met de andere aroma’s en zoals we eerder al leerden, perfect met een goed stuk pure chocolade. Desalniettemin blijft de Mortlach ook na deze onze favoriet. De Speyside krijgt 87/100 punten.

Dan het glas geturfde whisky van Ledaig. We drinken weinig Ledaig maar als we het doen zijn we er wel vaak heel positief over. Zoals bijvoorbeeld met een Ledaig in de Carn Mor Strictly Limited serie. Deze Ledaig komt uit 1997 en is net als de Speyside gebotteld op 48,4%.

Old Particular Ledaig 1995 16yoNeus: wow, sweet barbecue saus, veel turf, heel veel turf, wat zoutige rook gevolgd door meer zoete rook tonen en uitgebakken spekjes, ietwat pekel of zeezout en heel in de verte een vleugje jodium

Smaak: heel vol,rijk en een explosie van gekruide smaken en aroma’s van vlees van de bbq, een mooi grill smaakje die je bij een goede steak verwacht met daar overheen een mooi laagje rook, een klein beetje turf en wat zachtere kruiden tonen als peper, nootmuskaat en kruidnagel

Afdronk: opeens veel achter maar nog steeds met de zoete zweem van bbq saus. Deze gaat snel over in zachte, kruidige en zoute tonen, duidelijke maritieme invloeden, veel rook en een beetje jodium

Overall: een verrassende peated whisky die je bijna direct naast een stuk steak van de grill met sweet bbq saus zou zetten (moeten we toch een keer proberen). Lekker rokerig, niet over de top en een goede balans door de zoete en kruidige tonen. Zeker één van de betere geturfde whisky’s die we dit jaar in ons glas hadden.

Deze Speyside en Ledaig zijn overigens ook hier te koop.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: