Een reactie plaatsen

Review: 2 Islands malts van Douglas Laing

Rock Oyster Talisker Provenance reviewVoor een nieuwe review hebben we 2 Islands malts van Douglas Laing naast elkaar gezet. De nieuwe vatted Islands malt Rock Oyster en onze ‘alltime favourite Talisker’ de Young & Feisty uit de Provenance serie. Rock Oyster is alsgezegd de nieuwe vatted malt en past in het rijtje Big Peat, Scallywag en Timorous Beastie. De malts voor deze whisky komen van Arran, Jura, Orkney en Islay daar waar de Talisker van Skye komt. Het was gaaf geweest als er ook Talisker in Rock Oyster had gezeten maar dan zou het waarschijnlijk een dure aangelegenheid zijn geworden. Douglas Laing is, zover wij weten, op dit moment de enige onafhankelijk die vaten Talisker heeft en kan/mag kopen. Het zou dan ook zonde zijn om deze direct weer in een vatted malt te stoppen. Wij zijn namelijk wel erg blij met de independent Talisker zoals deze in de Provenance serie en een 5 jaar oude in de Premier Barrel serie.

Enfin. We trappen af met de Rock Oyster. Een echte Islands whisky en small batch release. Ook een fijne maritieme whisky die je ook het idee geeft dat je als het ware een oester drinkt (vermengt met whisky dan).

Neus: zout, zeezout, een zeebriesje, wat citrus en subtiele turf en rook tonen die niet overheersen

Smaak: heel subtiel met een medium body, aangenaam drinkbaar en niet ‘overpowering’, tonen van zachte turf, heidehoning, wat rook, as, een vleugje teer, iets van zoethout en eiken en witte peper

Afdronk: redelijk lang met tonen van turf, rook, een vleugje honing, natte as, eiken en peper

Overall: een fijne malt die een brug slaat tussen Islands en Islay whisky’s, zeer gedoseerd maar tegelijkertijd ook voldoende stevigheid. Niet te complex, makkelijk drinkbaar en vast en zeker erg lekker met een oester erbij (gaan we nog proberen)

Dan de Talisker. Een whisky waar we een haat-liefde verhouding mee hebben. De ene release vinden we wel wat, de andere weer niet. De twee bottelingen die we van Douglas Laing proefden waren echter allebei van de ‘liefde’kant. Een jaar geleden dronken we een 5 jaar oude Premier Barrel die heel gelaagd was en zich veel ouder voordeed. Een paar maanden geleden hadden we voor het eerste deze Provenance Young & Feisty botteling in ons glas. Talisker, maar dan anders. Ongeveer 11 jaar oud gokken we en ‘one hell of a dram’.

Neus: puur, fris (wat citrus), ook zoet maar het zoetje kunnen we moeilijk plaatsen en tonen van biscuits, rook en de zilte zeelucht

Smaak: heel subtiel en delicaat, deze malt klapt er niet gelijk in maar wordt geleidelijk opgebouwd. Tonen van zeewater, zeewier, appeltaart, zoete turf rook, iets as- en teerachtigs (wel heel licht en zacht) en een vleugje honing

Afdronk: buitengewoon lang en ook hier weer heel subtiel en delicaat, wat tonen van sinaasappelschil, natte as, rook en zeelucht

Overall: een hele fijne en delicate Talisker die zowel de Talisker fan als hater versteld zal doen staan. Erg verrassend.

Beide malts zijn uiteraard bij ons verkrijgbaar. De Rock Oyster is nu extra scherp geprijsd ter introductie en de Talisker is zelfs in de aanbieding. Je vindt ze door op de namen te klikken.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: