Een reactie plaatsen

Buffalo Trace Experimental Collection

Buffalo Trace Experimental Collection

De Buffalo Trace Experimental Collection is een intrigerende serie bourbons. Experimenten op whiskey gebied die nog nooit eerder gedaan zijn. Onder meer met het entry proof level van de new make spirit en de droogtijd van de spaanders van de vaten. Bij de Entry Proof serie heeft de whiskey  een entry proof (de vatsterkte die de whiskey heeft op het moment dat deze in het vat gaat) van heel laag (90 proof) tot redelijk hoog (125 proof). In deze serie worden verschillende entry proof niveaus gehanteerd voor dezelfde vattypes. Het recept en de mash voor de whiskey komt van één batch rye mash die in vieren is gedeeld. Één gaat in het vat op 90 proof, één op 105 proof, één op 115 proof en één op 125 proof. Alle vier de whiskey’s hebben 11 jaar en 9 maanden gerijpt in getoaste vaten van wit eiken alvorens te zijn gebotteld op 90 proof, 45%. Er was al eens een experiment met een ‘wheat mashbill’ en nu is die er ook met een ‘rye’.

Het is uniek dat deze bourbons in Nederland verkrijgbaar zijn en we moeten het doen met 3 van de 4, namelijk de 105, 115 en 125. Hieronder meer de proefnotities van alle drie en meer info over nog een experiment en een aantal andere bijzondere Buffalo Trace bottelingen.

Experiment Rye Bourbon 105.

Neus: hout tonen, bak krudien en menthol

Smaak: goed in balans met karamel en sinaasappel

Afdronk: sterker wordende hout tonen

Experiment Rye Bourbon 115

Deze Experiment Rye Bourbon 115 komt uit 2 vaten. Gedistilleerd op 2 september 2001 en gebotteld op 20 augustus 2013.

Neus: Madeira en port tonen

Smaak: rond met sherry, kruidnagel, sinaasappel en vanille

Afdronk: tonen van de smaak met karamel

Experiment Rye Bourbon 125

Neus: leer, hout en wat pittige tonen

Smaak: vanille, karamel, melk chocolade

Afdronk: de tonen van de smaak aangevuld met iets van hout en zaagsel

Je vindt deze drie bottelingen hier zolang de voorraad strekt.

Buffalo Trace Experimental Collection Experiment 15yo Rye Bourbon Standard Stave Dry Time

Naast een experiment met de invloed van het alcohol percentage van de new make spirit is er ook een experiment geweest met de invloed van de droogtijd van de spaanders van het vat. De Buffalo Trace Experimental Collection Experiment 15 years old Rye Bourbon Standard Stave Dry Time is hier een deel van. Een 15 jaar oude bourbon waarbij de invloeden van de spaanders ‘staves’ hout waarvan het is gemaakt cruciaal zijn. Wanneer bomen omgekapt worden en in planken worden gezaagd worden deze enkele maanden in de buitenlucht gelegd totdat ze genoeg oliën verloren hebben. Als het hout niet gedroogd wordt zullen de oliën pas weglekken als de planken al tot een vat geworden zijn. Dit kan leiden tot lekkage. Daarnaast heeft de tijd dat de staven gedroogd zijn ook invloed op de smaak van de bourbon. Voor deze Experimental Collection heeft Buffalo Trace zich gefocust op de tijd dat de spaanders drogen. Normaal gesproken doet de distilleerderij dit 6 maanden lang. In dit geval de control variabele van het experiment. Daarnaast heeft Buffalo Trace geëxperimenteerd met spaanders die tot wel 13 maanden gedroogd zijn.

In beide gevallen was de samenstelling van de spirit hetzelfde, Buffalo Trace’s rye mash #1. In het geval van de Standard Stave Dry Time zijn er 8 vaten afgevuld op 29 januari 1998 op 125 entry proof. Deze zijn na 15 jaar en 7 maanden gebotteld op 10 september 2013 op 90 proof oftewel 45%. De vraag is, wat levert betere whisky op?

Buffalo Trace 15yo Experimental Collection Experiment 15yo Standard Stave Dry TimeNeus: vanille, karamel, rogge

Smaak: stevig en rijk met vanille, karamel, sinaasappel olie, kruidnagel, kaneel

Afdronk: middellang waarbij alle smaken terug keren

Kopen? Je vindt ‘m hier zolang de voorraad strekt.

En alsof dat nog niet genoeg is zijn er nog meer bijzondere Buffalo Trace/Sazerac bottelingen naar Nederland gekomen. De Eagle Rare 10 years old en de Colonel E.H. Taylor Small Batch zijn nu namelijk in zeer beperkte oplage ook bij ons verkrijgbaar!

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: