Een reactie plaatsen

Review: Kilchoman Single Cask for Bresser & Timmer 2010 PX Sherry Cask Finish

Kilchoman Single Cask Bresser Timmer 2010 PX FinishHet is even whisky weer deze zomer dus tijd voor een review. Dan direct ook maar een Islay whisky, wel eentje met een stevige finish, die nog niet zo lang op de markt is. De Kilchoman Single Cask for Bresser & Timmer 2010 PX Sherry Cask Finish. De eerste Kilchoman single cask voor Bresser & Timmer nadat ze sinds april 2015 het importeurschap in Nederland hebben. Van de vorige importeur, Whisky Import Nederland, hadden we ook zo’n prachtige PX finish, de Kilchoman Single Cask WIN 12th Release 2009 – 2014 (59,2%).

Deze PX Sherry Cask Finish uit 2010 is gedistilleerd op 19 oktober 2010 en heeft gerijpt in bourbon cask 678 gevolgd door een Pedro Ximenez sherry finish. Gebotteld op 30 juni 2015 en dus ruim 4,5 jaar oud en op vatsterkte van 57%. Uiteraard non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Uit dit vat kwamen 264 flessen. Onze bevindingen:

Kleur: donker oud goud – licht amber

Neus: de vanille komt je direct tegemoet, als je niet zou weten wat er in je glas zit zou je waarschijnlijk een paar tellen aan een goede bourbon denken. Daarna komen tonen van citroen, limoen en een vleugje sinaasappel naar boven met donkere butterscotch en rum rozijnen

Smaak: zacht zoet met toffee, butterscotch/karamel, crème brûlée (vooral het gekaramelliseerde suiker met een vleugje room en vanille). Een vleugje citrus fruit die direct overgaat in sinaasappel marmelade tonen die langzaam opdrogen en overgaan in turf aangevuld met wat lichte sherry aroma’s en een vleugje rook

Afdronk: lang, erg lang! Turf met droge rook en wat fruit marmelade op de achtergrond

Overall: een hele fijne Kilchoman, niet te stevig geturfd en met een goede sherry invloed die precies in balans is. De neus is erg verrassend en van zo’n Kilchoman willen we er wel meer zien. 89/100 punten

Deze Kilchoman is hier te koop. Alle andere bij ons beschikbare Kilchomans vindt je hier!

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: