Een reactie plaatsen

Spectre – Spectrum

Is het nou een film of een whisky? Amrut maakt het ons met de nieuwe release Spectrum nog even lastig. Zeker gezien onderstaande poster.

Amrut Spectrum 005

Er is geen afbeelding beschikbaar (enkel bovenstaand) en er zijn slechts een paar korte aantekeningen van Zweedse liefhebbers die deze release hebben kunnen proeven. Na de Naarangi presenteert Amrut opnieuw een bijzonder experiment, de Amrut Spectrum. Een whisky die uiteindelijk niet zoveel met James Bond van doen heeft.

De Amrut Spectrum is de eerste multi-wood barrel single malt whisky. Eerst 3 jaar gerijpt in ex bourbon barrels gevolgd door een rijping in een custom made barrel. Gemaakt in Europa met de hulp van verschillende experts. Een vat gemaakt van vijf verschillende houtsoorten. Op zich niet gemakkelijk omdat elke houten staaf natuurlijke een andere dikte heeft. Uiteindelijk werden er vijf vaten gemaakt, elk van een ander houttype. Deze zijn uit elkaar gehaald en van elk vat is een gedeelte gebruikt voor een laatste vat bestaand uit new American oak, new French oak, new Spanish oak, ex PX sherry en ex Oloroso sherry. De verwachting was dat deze samenstelling van oud en nieuw hout zou zorgen voor een hoge complexiteit. Na 3,5 jaar werd de malt uit deze vaten gebotteld en toen besloot Amrut de consument te verrassen. Ashok Chokalingam, de senior General Manager, vertrok naar Malmö voor een proeverij bij de Biskopen Gustavs Maltklubb om de whisky te laten proeven. De meningen waren eensgezind, opnieuw een bijzonder en goed Amrut experiment. Het eindresultaat is gebotteld op 50% met een gelimiteerde oplage van 1000 flessen.

Neus: rozijnen, noga, rum, vijgen, sinaasappel, cacaopoeder, karamel, koffie, gedroogd fruit en verbrand rubber

Smaak: sherry, butterscotch, chocolade, pruimen, lichte karamel, pecan noten, walnoten, amandelen en wine gums

Afdronk: gekaramelliseerde walnoten met oude cognac en abrikozen

We verwachten de Spectrum ergens in de loop van december in zeer (zeer) gelimiteerde oplage.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: