Raasay & Borders, niet een maar twee nieuwe distilleerderijen. Een Isle of Raasay en Lowlands distilleerderij, een malt en graan distilleerderij en de filosofie van Tweeddale blend en single grain ontwikkelaar Alasdair Day. Zijn overgrootvader was al blender in de Border regio terwijl in diezelfde tijd op Raasay, een eiland tussen Skye en het vasteland, al illegaal werd gestookt.
Raasay & Borders oftewel R&B Distillers zijn dus twee distilleerderijen die op historische plaatsen weer beginnen met distilleren. Hoe en wat? Dat lees je hier.
Raasay
Op Raasay verschijnt binnenkort de eerste distilleerderij uit de geschiedenis. Men wil profiteren van het landschap en een echte Islands single malt range ontwikkelen. Aan de voet van Dun Caan moet binnenkort de Raasay distilleerderij verschijnen en tot die tijd is er ook al een Raasay single malt, de While We Wait. Een toepasselijke naam die past in een trend van meer en meer distilleerderijen die voor het openen van de distilleerderij al bottelingen op de markt brengen.
Raasay While We Wait
De Raasay While We Wait is een blend van twee varianten van een niet nader bekend gemaakte distilleerderij, een geturfde en een ongeturfde. Na het blenden zijn deze gefinished in Toscaanse Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc wijnvaten alvorens te zijn gebotteld op 46%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Het resultaat is een licht geturfde single malt
Neus: een vleugje rook met lichte fruit tonen
Smaak: turfrook en kruiden met tonen van kampvuur, zwarte peper, drop, zeelucht, droge fruit tonen van de wijnvaten en bosfruit
Afdronk: lang en aanhoudend met een lichte zee invloed
Borders
De Borders distilleerderij wordt een graan distilleerderij in de gelijknamige regio. Een regio die al meer dan 150 jaar geen distilleerderij meer kent en waar de distilleerderij van R&B ook pas als laatste van de twee gebouwd gaat worden. Door middel van crowdfunding wordt het ook mogelijk mede de locatie te bepalen. Dit zal waarschijnlijk nog een aantal jaren duren. De overgrootvader van Alasdair Day speelt ook hier een hoofdrol in het gedachtegoed. Hij werkte als blender voor J&A Davidson en liet een groot boekwerk met aantekeningen over het distilleer- en rijpproces na wat nu de leidraad vormt voor het familie bedrijf. Waar sommige families een bijbal hebben is dat bij de Day’s het boek van Richard Day. Net als bij Raasay is er ook van Borders nu een botteling op de markt, een single grain.
Borders Single Grain (51,7%)
De Borders Single Grain is een samenstelling van 50% tarwe en 50% gemoute gerst van een enkele (en niet nader te noemen) distilleerderij gefinished in Oloroso vaten. Deze finish zal ook de toekomstige Borders bottelingen typeren. Gebotteld op vatsterkte van 51,7%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.
Neus: sherry met suikernoten
Smaak: verrassend droog met lichte sherry invloeden, walnoten, vanille, kruiden, florale tonen en warme kruiden
Afdronk: aanhoudend, droog en complex