Een reactie plaatsen

Binnenkort verwacht: Kingsbarns Dream To Dram

Kingsbarns distillery releases its first single malt whisky.

De Kingsbarns distilleerderij van de familie Wemyss (bekend van hun onafhankelijke label met single cask en small batch bottelingen) werd in 2015 opgestart en inmiddels is het eerste vat al weer 4 jaar oud. Afgelopen week kondigden ze na een paar jaar wachten dan ook eindelijk hun eerste single malt release aan, de Kingsbarns Dream to Dram!

2 jaar geleden proefden we all de new make spirit die zeer floraal, fruitig en typisch Lowlands is en binnenkort kunnen we ons dus wagen aan de eerste single malt. De Dream to Dram is een no age statement limited edition van iets meer dan 3 jaar oud die gerijpt heeft in first fill ex-bourbon vaten en first fill STR barriques. Hij is gebotteld op 46% en we verwachten ‘m over circa 2 weken in Nederland. Reserveren kan al door te mailen naar info@dramtime.nl.

Proefnotities

Neus: licht, fruitig en floraal met banaan, ananas en bessen met een vleugje kruiden

Smaak: zacht met toffee, custard bladerdeeg koekjes en rode bramen

Afdronk: tonen van gember

Geschiedenis van Kingsbarns

De Kingsbarns distilleerderij is in de basis eigenlijk geen idee van de familie Wemyss maar van voormalige golf caddie Douglas Clement. Vijf jaar lang liep hij met de plannen voor de Kingsbarns distilleerderij rond voordat deze uiteindelijk in 18 maanden tijd werd gebouwd. Op de golfbaan kwam Douglas allerlei zakenlui en investeerders tegen waarvan hij de visite kaartjes zorgvuldig bewaarde. 13 jaar lang droeg hij de golf tassen van de rijken op de Kingsbarns Golf Links terwil er in de buurt geen distilleerderij te bekennen was.

Als idee kwam hij bij een 18e eeuwse boerderij op Cambo Estate terecht, net buiten Kingsbarns, en daar is het plan voor de bouw van een eigen distilleerderij begonnen. Zijn eerste doel was om 100.000 pond aan working capital te genereren van 32 investeerders die hij vooral kende van het golfden. Hiermee kreeg hij de toestemming om de boerderij om te bouwen tot een werkende distilleerderij. Ruim 1.6 miljoen pond was er vervolgens nodig om te bouwen en distilleren maar na 2 jaar lobbyen en proberen via crowdfunding en subsidies kwam Clement er niet. Zelfs met een Schotse subsidie van 670.000 pond lukte het hem niet en in 2012 leek het project te mislukken.

Zijn pogingen trokken echter wel de aandacht van de familie Wemyss, toen al eigenaar van Wemyss Malts, die eveneens banden heft met de regio. De 7e Earl of Wemyss was eigenaar van een gedeelte van Cambo Estate tussen 1759 en 1783. Een lang verhaal kort, Clement verkocht het Kingsbarns plan in 2013 aan de familie Wemyss. Hij bleef aan als directeur en binnen 6 maanden begon de bouw. Slechts 24 vaten worden er per week gevuld in deze nieuwe Lowlands distilleerderij wat neerkomt op circa 140.000 liter per jaar.

UPDATE 7/2/2019: De Kingsbarns Dream to Dram is gearriveerd en kun je nu hier bestellen op Dramtime.nl!

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: