Een reactie plaatsen

Whisky Trail – Een reisverslag van Harrie Mensink

Stadskanaal zou een Whisky merk kunnen zijn, waarom niet? Alle Schotse merken zijn genoemd naar de plaats waar de distilleerderij staat.
Tomintoul is een dorpje en een Whisky merk, wel een heel leuk plaatsje waar je een shop vind genaamd  Whisky Castle tegenover een hotel waar je prima kunt verblijven en dan zit je middenin het Whisky gebied. Hier vind je trouwens de grootste fles Whisky ter wereld en de inhoud is dan ook 105,3 liter!

Largest whisky bottle in the world - Tomintoul 14 y.o. 105.3 litres

De fles die ernaast staat is een normale afmeting. Deze distilleerderij zelf is niet te bezoeken, de fles is eigendom van de shop maar past niet in de winkel daarom staat hij bij het hotel.
Vele andere mag je wel bekijken hoewel foto’s maken meestal niet is toegestaan, alleen bij Glenfarclas mag je alles zien en fotograferen en dat is zeer zeker de moeite waard.
Wij hebben 4 dagen geslapen in Grantown on Spey in een B&B en dat is goed bevallen, ook van daar uit is alles goed te bereizen.
Als tour is Aberlour een leuke distilleerderij met een uitgebreide proeverij waar je 6 soorten te testen krijgt. Hiervoor betaal je wel 12 pond. Ook de pure spirit en het advies om het niet te drinken, het is ongeveer 80 % helemaal helder en smaakt niet. Ja ik heb het wel geproefd, in de mond is het net olie, het ruikt niet en smaakt niet. Alle andere soorten wel natuurlijk, maar het is vooral bij de hogere alcohol percentages  dat je overal het advies krijgt om water toe te voegen om de Whisky te openen en de geur te kunnen ruiken. Tijdens het ruiken via de neus de mond open doen anders krijg je commentaar.

Je mag hier ook je eigen fles vullen met een speciale Whisky en je komt dan in het register als eigenaar van deze fles. Hiervoor moet je wel 65 pond betalen.

De samenstelling van de Whisky is hier voor de malt overal het zelfde, water, Gerst en gist. De bereiding  en de vaten waarin de Whisky rijpt bepalen uiteindelijk de smaak. Algemeen kan je aannemen dat als de Whisky de laatste periode op ex sherryvaten ligt deze iets zoeter en zachter wordt. Deze laatste periode varieert van een half jaar tot 2 jaar.

Meestal betaal je 3 of 4 pond voor een tour en krijg je 1, soms 2 soorten te proeven en ze hopen allemaal dat je koopt want daar zijn ze heel erg op in gesteld. Wel mag je kiezen welke je wil proeven.

Als je 2 of 3 distilleerderijen  op een dag bezoekt ben je er wel klaar mee. Wij zijn bij Glengrant,Cardu, Oban, Macallan, Aberlour, Glenfarclas, The Glenlivet, Talisker, Ben Nevis en Dalwhinnie geweest en ik vond het genoeg. Ook hebben we een bezoek gebracht aan de Speyside coopering waar de vaten worden gemaakt en gerepareerd en behandeld voor hergebruik. Dit is zeer zeker ook de moeite waard. De vaten zijn zeer belangrijk voor de smaak en de kleur van de Whisky.

Over smaak valt niet te twisten en dus ga ik niet uitleggen wat ik er van vind, iedereen moet dat zelf ervaren.Ik heb in totaal 13 flessen gekocht waarvan de meeste uiteraard soorten zijn die niet in Nederland zijn te verkrijgen en voor mij dus de moeite waard zijn. Voor de prijs hoef je er niet naar toe, de meeste soorten zijn hier (Muthert) goedkoper alleen Ben Nevis viel uit de toon, deze kost minder in Schotland en de hoogste berg (Ben Nevis) mag je gratis beklimmen.

Bij Dalwhinnie ben ik lid geworden van  The Friends of The Classic Malts. www.malts.com . Hierbij zijn 12 distilleries aangesloten en dan mag je gratis en toer doen en krijgt 1 taste. Dit lidmaatschap kost niets , ze willen alleen graag je  e-mailadres. Je krijgt dan een paspoort die je kunt laten afstempelen.

Ik vond het zeer zeker de moeite waard en wil het nog wel eens doen en dan andere distilleerderijen  bezoeken.

Hier een selectie foto’s van onze Whisky Trail:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Over Enrico Klein

Senior IT engineer en architect, whisky & bier liefhebber en liefhebber van klassieke auto's en motoren. Speel tevens gitaar en mondharmonica, alleen niet erg goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: