1 reactie

Diageo Distillers Editions & Special Releases 2013!

Zoals in vele voorgaande jaren verschijnen ook dit jaar weer de Diageo Distillers Editions en Special Releases.  Twee series van Classic Malts bottelingen uit het grote Diageo assortiment. De Distillers Editions zijn altijd ‘Double Matured’, met andere woorden deze hebben een rijping gehad op twee vaten. Eerst op een klassiek vat en daarna vaak een finish op een a-typisch vat voor die whisky.

De Special Releases zijn zeer speciale (oude) bottelingen waarvan sommige zelfs van gesloten distilleerderijen zijn.

Hieronder een overzicht van de Distillers Editions en Special Releases die dit jaar bij ons zullen verschijnen. Zoals altijd is het bij Diageo lang onduidelijk wie wat krijgt en dus weten ook wij op dit moment nog niet hoeveel we van elke whisky zullen krijgen. Reserveren is echter al wel mogelijk en kan via info@dramtime.nl.

De uitlever datum zal op z’n vroegst half november zijn maar afgaand op de ervaring uit eerder jaren is de kans groot dat een aantal bottelingen pas in december of zelfs januari 2014 zal arriveren.

Distillers Editions 2013 (verdere info en proefnotites nog onbekend)

Dalwhinnie 

Lagavulin 

Talisker 

Alle nog beschikbare Distillers Editions (ook van voorgaande jaren) vindt u hier op Dramtime.nl.

Special Releases 2013

Lagavulin 12yo

Lagavulin 12yo DE13De bekende 12 jaar oude Lagavulin botteling uit de special releases met een rijping op opnieuw gevulde vaten van Amerikaans eiken. De whisky is gebotteld op vaststerkte van 55,1%.

Neus: zacht en scherp met tonen van rode bessen, zachte en zoete rook aroma’s, gebakken aardappel, turfrook, gebruikte lucifers en later ook olie en een toets van scherp tropisch fruit

Smaak: in het begin verkoelend gevolgd door droge en zoutige tonen met een mooie balans tussen zoet- en zuurheid. Erg helder met tonen van peper, olie, houtskool, rokerige wax, anijs en venkel

Afdronk: zowel zoet als hartig met rook en tonen van anijszaad. Aan het eind licht olie-achtig

Caol Ila Unpeated ‘Stitchell Reserve’ 

Caol Ila Stitchell ReserveEen ongeturfde Coal Ila release die vernoemd is naar distilleerderij manager Billy Stitchell die dit jaar met pensioen gaat. Een botteling met een rijping op hervulde vaten van Amerikaans eiken, verjongd Amerikaans eiken en ex-bodega Europees eiken. Een stevige, heldere en frisse single malt met aromatische kruiden en droge tonen die gebotteld is op vatsterkte van 59,6%.

Neus: op volle sterkte en zeer helder, aromatisch en fris met tonen van knapperig groen fruit, een zacht zoete zweem, limoen zeste en een toets van honing en noten

Afdronk: aromatisch, kruidig en drogend met een licht bittertje en tonen van noten, biscuit  en een lekkere frisheid

Cardhu 1991 21yo 

Cardhu 1991 21yoEen 21 jaar oude Speyside uit 1991met een rijping op ex-bourbon vaten van Europees eiken. Een ongewoon oude Cardhu die een eervolle vergelijking verdient met de 22 jaar oude botteling uit 2005. Gebotteld op vatsterkte van 54,2% in een oplage van 6000 flessen.

Neus:  mild en in het begin een beetje schuw met romige en fruitige tonen van vanille en bubble gum die onderstreept worden door rijke aroma’s van bloemen parfum, gedroogde vijgen, rum en rozijnen ijs, rode appel schillenen en bijen was. Later ook moutige tonen en meer aroma’s van biscuits vanille custard en een toets van mandarijn

Smaak: zacht en hartig met een licht zuurtje en een plezante droogheid, dan mooie aromatische tonen van zwarte bessen, kruiden, noten, pure chocolade en spritsen. Erg warm en nog zachter met een drupje  water waarbij dan ook tonen van vers fruit in de mond komen

Afdronk: lang, aromatisch en warm met zachte vanille tonen, sinaasappel olie, kruiden en een zijdezachte droogheid

The Singleton of Dufftown 1985 28yo

The Singleton of Dufftown 28yo SRDe eerste release van een gelimiteerde cask strength The Singleton of Dufftown. Een 28 jaar oude botteling uit 1985 met een rijping op hervulde vaten van Amerikaans eiken. Gebotteld op vatsterkte van 52,3% in een oplage van 3816 individueel genummerde flessen.

Neus: groots, mild en tegelijkertijd compact met tonen van rijpe appels, peer, moeras kruiden en rook, hartige tonen van ontbijt granen en aroma’s van leer, sinaasappel olie, bloemen en vanille

Smaak: dik en olieachtig met zoete tonen van ontbijtgranen en honing, verwarmend met lichte rook aroma’s en tonen van biscuits en in mindere mate ook olie

Afdronk: warm en lang met tonen van dennen en cederhout en een vleugje rook

Brora 1977 35yo

Brora 35Een  35 jaar oude en zeer zeldzame Brora uit het distillatie jaar 1977. Van de distilleerderij in het noorden van de Highlands die in 1983 haar deuren sloot. Deze botteling heeft gerijpt op hervulde vaten van Amerikaans en Europees eiken en is vervolgens op vatsterkte van 49,9% gebotteld. Beschikbaar in een oplage van 2944 individueel genummerde flessen.

Neus:  schoon, fris en verwarmend met romige aroma’s van hete wax, vanille custard, basilicum, ontbijtgranen en een lichte deken van rook. Ook tonen van noten, was, honing, geroosterde kokos en een frisse zeebries

Smaak:  goede textuur en verrassend in de mond, veel zoeter dan je verwacht naar aanleiding van de neus. Nog rokeriger en met een toets van versgeplukte aardbeien gevolgd door tonen van citroenschil, sukade en hout met aroma’s van strand, zee en zand

Afdronk: zacht en droog met tonen van mint chocolade, fris en kruidig en met een toets van hout rook

Port Ellen 1978 34yo

Port Ellen 34De oudste Port Ellen botteling ooit, deze 34 jaar oude Port Ellen uit 1978. Een zeer zeldzame botteling van deze distilleerderij die in 1983 gesloten is. Deze Islay single malt heeft een rijping gehad op hervulde vaten van Amerikaans en Europees eiken en is gebotteld op vatsterkte van 55%. Wereldwijd beschikbaar in een oplage van 2958 flessen.

Neus: tonen van donkere toffee omringd door houtrook gevolgd door koele aroma’s van eucalyptus olie en een toets van gekneusde appels. Hartige tonen van vlees en zoete honing, geroosterde ontbijt granen en olie

Smaak: licht, zacht en olie-achtig met aroma’s van rook, verse limoen en boter, een rijke en fruitige rokerigheid die op de tong blijft plakken en aroma’s van pure chocolade, houtrook, honing, meer limoen en een vleugje zee zout

Afdronk: lang, filmend en intens met tonen van rook en mint

Lagavulin 1976 37yo

Lagavulin 37yoDe oudste Lagavuling botteling ooit. Een 37 jaar oude Lagavulin die in een oplage van 1868 flessen op vatsterkte van 51% gebotteld is. Deze special release heeft gerijpt op een combinatie van opnieuw gevulde vaten van Amerikaans en Europees eiken

Neus: rijke en complexe Lagavulin aroma’s met tonen van olie, rook, menthol, honing toffee, sandaalhout en een toets van limoen schil

Smaak: sensationeel, rond en comfortabel met een koelend mondgevoel, een zoet rokerige start met tonen van houtskool en rijp tropisch fruit wordt gevolgd door een droogheid van Engelse thee met tonen van honing, geroosterde kastanjes, dennen en stroop die als een zachte coating in de mond blijven hangen

Afdronk: in het begin zoet maar dan langzaam drogend met tonen van stroop en verbrand deeg en een subtiel rook aroma

Convalmore 1977 36yo

Convalmore 36yoEen Convalmore uit de Dufftown distilleerderij die sinds 1985 onder de mottenballen zit. Gedistilleerd in 1977 en in 2013 op 36 jarige leeftijd op vatsterkte van 58% gebotteld. Deze single malt heeft een rijping gehad op hervulde vaten van Europees eiken en is in een oplage van 2980 flessen verkrijgbaar.

Neus: mild en diepgaand met tonen van eucalyptus olie en een toets van leer gevolgd door aroma’s van marshmallow, romige toffee, tropisch fruit, zachte en knapperige mout tonen en een vleugje rook

Smaak: groots en olieachtig, extreem zacht en een beetje stroperig met tonen van anijs, peper, zout, rook en een licht zoetje waarbij de mond langzaam uitdroogt

Afdronk: perfect in balans met tonen van geparfumeerde rook, een lichte zoetheid en aroma’s van sigaren

Alle nog beschikbare Special Releases (ook van voorgaande jaren) vindt u hier op Dramtime.nl

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Eén reactie op “Diageo Distillers Editions & Special Releases 2013!

  1. […] weken al de aankondigingen voor onder meer nieuwe Kilchomans, de Arran Millennium Casks en de Diageo Distillers Editions en Special Releases. Nu komen daar ook twee nieuwe Glen Garioch’s en een nieuwe Auchentoshan bij. Allen zeer […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: