Een reactie plaatsen

Sartori – Italiaans vakmanschap!

stilllife 012Naar aanleiding van ons bezoek aan de beurs in Amersfoort van een paar weken geleden maar eens een kleine verdieping in Sartori. Een prachtig wijnhuis uit de buurt van Verona. Al sinds jaren komen we deze wijnmaker op verschillende beursen tegen en al jaren voeren we vele van zijn wijnen in het assortiment. Maar waar staat Sartori nou precies voor? En waarom zou het ook in uw glas moeten zitten?

Al sinds meer dan een eeuw is de Sartori familie de belangrijkste naam in de Noord Italiaanse Veneto regio. Een naam die staat voor innovatie, kwaliteit en boven al een liefde voor wijn maken.

In 1898 kocht Pietro Sartori Villa Maria, een wijngaard met een kleine kelder midden in het Valpolicella district. Enkel met het doel om te zorgen dat de gasten van zijn hotel hoogwaardige wijn voorgeschoteld kregen. Een paar later maakte zijn zoon Regolo van wijn de belangrijkste familie aangelegenheid.

Het duurde maar liefst tot 1950 voordat de beide zoons van Pietro internationaal aan het werk gingen maar inmiddels zijn de wijnen van Sartori op vele plekken verkrijgbaar. Tegenwoordig is dat de verdienste van Andrea Sartori, de achter kleinzoon van Pietro. En nog steeds is men bij Sartori sterk verbonden met waar men vandaan komt. De traditie en cultuur van de Veronese wijn staat voorop.

sartori vineryAls blijk van dank en waardering voert het wijnhuis Sartori sinds enkele decennia een topwijn, welke gemaakt is volgens de methode Vino di Ripasso (gebruik maken van een gedeelte aan ingedroogde druiven) met de naam Regolo. De vierde generatie, die momenteel het bewind voert, heeft eind jaren 90 een joint venture gesloten met één van de grootste Cantinas (Cave Coöperatief) van de streek, La Cantina Sociale di Colli. Deze beheert meer dan 2200 hectare wijngaard in de zones Soave en Valpolicella. Daarnaast heeft Sartori eigen wijngaarden.

Samen met de bekende oenoloog Franco Bernabei beheert men de wijngaarden en de vinificatie van de wijn. Van deze wijngaarden komen zogenaamde single vineyard wijnen, waaronder de Vigneti di Sella (Soave Classico), Vigneti di Montegradella (Valpolicella Classico Superiore) en de Vigneti di Ca Nova (Bardolino Classico).

Bij ons zijn de volgende Sartori wijnen te koop:

Regolo, Rosso Veronese IGT

Uit de heuvels van Valpolicella ten noorden van Verona op basis van de Corvina Veronese (100%) druif.  18 tot 24 maanden gerijpt in middelgrote tot grote  eikenvaten  en nog eens 4 maanden op fles. Een diep rode wijn met complexe aroma’s van bessen. Droog in de mond met wat vettige tonen van kersen en een volle body. In de afdronk volgt rijp fruit. Een perfecte begeleider van gegrild vlees, steak en oudere kazen.

Valpolicella Classico Superiore DOC

Uit de heuvels van Valpolicella ten noorden van Verona op basis van de Corvina Veronese (45%), de Corvinnone (20%), de Rondinella (5%) en de Croatina (30%) druif. Gerijpt in stalen vaten en vervolgens in eiken vaten (15 maanden) en daarna nog op fles (4 maanden). Een robijnrode oude wijn met een wat ouder uiterlijk. In de mond en neus veel zwarte kersen en wat aardse tonen. Mooi van structuur en met rijk fruit en zachte tannines in de afdronk. Een perfecte begeleider van pasta’s, gegrilde kip en zalm en milde kazen.

Soave Classico

Een niet te zware en elegante droge witte wijn van de Garganega (90%) en de Trebbiano di Soave (10%) druif.  Aantrekkelijke fruit aroma’s worden ondersteund door een fris en levendig zuur. Perfect om jong te drinken bij een frisse salade, een lichte visschotel of een zachte witte kaas.

Bardolino

Een aangename rode wijn op basis van de Corvina, Rondinella en Molinara druif die nog voor 15% is aangevuld met een blend van Rossignola, Barbera, Sangiovese en Garganega druiven. Uit de zuid-oostkant van het Gardameer vlakbij de plaats Bardolino. Helder rood van kleur met in de neus een volle geur van bessen. In de mond fruitig en zacht, elegant en met een licht verfijnd bouquet gevolgd door een korte en zachte afdronk. De ideale begeleider van een pizza of pasta (met rode saus) gerecht.

Bardolino Classico

Een stevigere versie van de Bardolino op basis van de Corvina, Rondinella en de Molinara druif. Intens robijnrood van kleur met een vol fruit aroma en een gebalanceerde smaak gevolgd door een licht fruitige en zachte afdronk. Deze Classico gaat goed samen met gevogelte.

Arco di Giovi Merlot Corvina

Uit de klei van de Veneto regio komt deze Arco di Giovi Merlot Corvina op basis van de Merlot (70%) en de Corvino (30%) druif. Robijnrood van kleur en fruitige aroma’s met enkele tonen van verse kruiden, zachte bessen en een korte maar stevige afdronk. Ideaal om te drinken bij pasta gerechten met een rode saus en gegrild en geroosterd vlees.

Rosé Pinot Grigio Blush

Een heerlijk lichte en fruitige rosé. Door een zwaardere persing belanden de kleurstoffen uit de schil van de Pinot Grigio meer in het blanke sap waardoor een wijn met een zeer breekbare rosé kleur ontstaat. Fris en toegankelijk, lekker fruitig en verkwikkend. Bijzonder fijnzinnig met een mild smaken palet en verleidelijk fruit in de afdronk. Gaat perfect samen met lichte salades, insalate caprese, gegrilde tonijn, gerookte vis en antipasti.

Pinot Grigio Arcole

Een fonkelende lichtgele wijn met een zuivere en druivige geur op basis van de Pinot Grigio druif. Heerlijk fris met een mooie fruit expressie en een zuivere afdronk van een verrassende lengte. Gaat goed samen met wit vlees, tapas en pasta’s.

Corte Brà Amerone Della Valpolicella Classico

Uit de Corte Brà wijngaarden in het noorden van Verona op basis van de Corvina Veronese (50%), de Corvinone (30%), de Rondinella (15%) en de Oseleta (5%). Het kroonjuweeltje uit de Sartori familie met een majestueuze balans en kracht en een vier jarige rijping op Slavische eiken vaten en Franse tonneaux.  Intense van kleur met een rijke en vettige smaak en neus. Een volle body met sterke tonen van rijpe bessen, pruimen  en kersen gevolgd door een lange afdronk. De perfecte begeleider van gegrild vlees, steaks, wild en lang gerijpte kazen.

Voor advies over (Italiaanse) wijnen, wijnspijs combinaties en meer?! Kom gerust eens lang in onze winkel!

Sartori di Verona logo

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: