Een reactie plaatsen

Ardbeg Auriverdes

Ardbeg AuriverdesDe Ardbeg Auriverdes, door sommigen ook wel de voetbal whisky genoemd, is de nieuwste Ardbeg release die eind mei van dit jaar verwacht wordt (officiële introductie op 31 mei, Ardbeg Day). Een hommage aan het aankomende WK voetbal in Brazilië en tegelijkertijd de Ardbeg Day Release van 2014.

Auriverdes betekent letterlijk goud en groen wat een verwijzing is naar de gouden spirit en de groene fles maar ook eentje naar de Braziliaanse vlag en het dient tevens als koosnaampje voor het Braziliaans voetbal elftal. Klinkt toch even wat beter dan de term gele kanaries die wij altijd gebruiken ;-).

Maar wat zit er dit jaar in de welbekende groene fles? Worden we opnieuw verrast na de Ardbog van vorig jaar? Deze limited edition heeft gerijpt op vaten van Amerikaans eiken met bijzondere getoaste deksels die hiervoor speciaal ontwikkeld zijn. Door deze nieuw techniek ontstaat een geheel eigen smaakprofiel twee kanten, romige vanille en mokka-koffie aroma’s. Uiteraard cask strength gebotteld, dit jaar op 49,9%.

Maar waarom dan dat voetbal thema? Ardbeg speelt, net als allerlei andere merken, handig in op de heisa rondom het wk voetbal in juni en juli. Marketing truc of niet, ze hebben er bij deze Islay distillery wel wat leuks op bedacht. Dit jaar is Ardbeg naamgever van de jaarlijkse “Swamp Football World Cup” in Argyll, Schotland. Ook zullen over de hele wereld ‘peat’ voetbal toernooien georganiseerd worden waarbij de whisky waarschijnlijk de belangrijkste speler is.

Ardbeg Auriverdes box frontDan terug naar de Auriverdes, want hoe smaakt die eigenlijk? De Auriverdes moet staan voor een nieuw specifiek smaakprofiel aldus Dr. Bill Lumsden, Director of Distillation and Whisky Creation. Hij heeft de karakteristieke Ardbeg ondertonen in tact gelaten en daaraan nieuw onderscheidende smaakervaringen toegevoegd. Dit resulteert in een explosief mondgevoel gevolgd door complexere tonen van mokka, koffie, in ahornsiroop gemarineerde gerookte bacon, witte peper en rokerige vanille.

De proefnotities:

Neus: tonen van teer en kruidige aroma’s met een vleugje mokka

Smaak: aroma’s van koffie die over gaan in die van gerookte wortels van groenten, in esdoorn siroop ingelegde gerookte bacon en warm gerookte zalm

Afdronk: een rokerig vanille aroma wat lang blijft hangen

Meer informatie over de oplage is op dit moment nog niet bekend. Wordt hopelijk snel vervolgd!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook!

Meer Ardbeg whisky’s? Kijk hier!

Ardbeg Auriverdes Label Back Front

 

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: