Een reactie plaatsen

Review: Douglas Laing Double Barrel Ardbeg/Aultmore & Caol Ila/Tamdhu

Double Barrels Augustus 14De Double Barrel serie van Douglas Laing is al sinds dat we hem ruim een jaar geleden voor het eerst tegen kwamen een van onze favoriete whisky series. Het simpel lijkende maar eigenlijk o zo moelijk zijnde blenden/vatten van twee verschillende malts die dan samen toch een mooi geheel moeten gaan vormen levert namelijk verrassende combinaties op die ons tot nu toe allemaal erg konden bekoren met als topper de Mortlach/Laphroaig. Deze maand verschenen er twee nieuwe releases, een Ardbeg/Aultmore en een Caol Ila/Tamdhu, tijd dus om ons glas weer uit de kast te halen en de kurk van de fles te trekken.

Ardbeg/Aultmore

We beginnen met de in onze ogen ‘lichtste’ van de twee. Deze combinatie is de tweede met een Ardbeg na de Ardbeg/Glenrothes en de eerste met een Aultmore. Waarschijnlijk zijn beiden zo rond de 10 jaar oud. In de neus veel zure tonen met wat fruit, het doet een beetje denken aan een zomerse fruitsalade met een beetje balsamico azijn. Na het fruit komt ook wat teer en turf van de Ardbeg opzetten, mooi gedoseerd en niet overheersend. In de mond zoetige honing tonen met witte peper, knoflook?, fruitmix uit blik en een klein beetje rook. De afdronk is zacht en aangenaam, middellang met zoete turf aroma’s, wat vanille, peper, eiken en boter. Overall een zeer goede combinatie. De balans tussen Speyside en Islay gaat niet verloren alhoewel deze Aultmore duidelijk meer tegenstand bied dan de Glenrothes.

Caol Ila/Tamdhu

Tamdhu kom je tegenwoordig nog maar zelden tegen. Toevallig dronken we vorige maand zowel een glas 10 jaar oude Tamdhu van voor de sluiting alsmede een 22 jaar oude Tamdhu door Adelphi maar daarvoor ontbrak deze single malt lang in ons glas. Tijdelijk lag ook zelfs de distilleerderij stil maar sinds de zomer van 2013 wordt er weer gedistilleerd. Afwachten dus wat dat oplevert. Daarom eerst maar eens naar deze combinatie met de Caol Ila. Die Caol Ila dronken we al een keer eerder in deze serie, toen in combinatie met een Braeval. Ook bij deze whisky hebben we weer het idee dat de leeftijd zo rond de 10 jaar schommelt. Wellicht nog iets meer en zelfs 12 of 13 maar dat is dan ook wel het maximum. In de neus direct wat pittig en spicy, niet echt tonen van rode peper maar meer iets van een hele pittige kruidenmix met in ieder geval veel peper. Daarnaast ook frisse tonen van groene appel, een vleugje limoen en een klein beetje vanille. De smaak is mineraal, aards met iets van graan of gerst maar dan een beetje bitter alsof het nog niet rijp is, zoete turf, opnieuw wat vanille en in de verte typische Caol Ila kenmerken. De afdronk is warm met opvallend veel rood fruit, wat vanille, eiken en een vleugje rook. Overall een combinatie waarin de Tamdhu iets meer tot zijn recht lijkt te komen dan de Caol Ila. Desalniettemin een mooie balans!

De Ardbeg/Aultmore en de Caol Ila/Tamdhu zijn bij Dramtime.nl verkrijgbaar. Net als alle andere nog beschikbare Double Barrels, die vindt u hier.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: