Een reactie plaatsen

Langatun – Swiss Malt Whisky

Na Säntis hebben we opnieuw een Zwitserse distilleerderij aan ons assortiment toegevoegd. Over Säntis waren we laaiend enthousiast en over Langatun zijn we dat eigenlijk net zo!

Langatun is een kleine distilleerderij en brouwerij in Langenthal, Zwitserland, die sinds 1857 bestaat. In dat jaar studeerde Jakob Baumgartner af als meesterbrouwer in Munchen en keerde hij huiswaarts naar de boerderij van zijn vader. Op deze boerderij begon hij een kleine distilleerderij. Drie jaar later kreeg hij de mogelijkheid in Langenthal, een dorpje dat bij de oprichting in 861 eigenlijk Langatun heette, een kleine brouwerij over te nemen. Met zowel de distilleerderij als de brouwerij ging hij aan de slag en binnen enkele jaren waren het beide succesvolle ondernemingen. Toen hij in 1877 de mogelijkheid kreeg om een waterbron van zeer hoge kwaliteit te kopen was de cirkel voor het whisky stoken rond. Een goede kwaliteit gerst had hij inmiddels al. Al snel vloeide het water naar zijn ondernemingen en het succes werd alleen maar groter.

Na zijn dood nam zoon Hans het roer over. Samen met de andere zonen van Jakob richtte hij in 1907 een bedrijf op voor de exploitatie van turf zodat ze een eigen aanvoer hadden van brandstof. Na hun dood gingen er jaren voorbij waarin er met de distilleerderij niet zoveel gebeurde. 150 jaar na oprichting, in 2007, nam Hans (3e generatie) het voortouw om de visie van zijn overgrootvader weer te gebruiken voor het stoken van whisky. Langatun was geboren en met water uit dezelfde bron als vroeger werd er begonnen met distilleren.Langatun Hans

Kwaliteitsgerst uit heel Europa wordt naar Langenthal gehaald om daar samen met bronwater tot whisky verwerkt te worden. Er wordt als het ware whisky bier gemaakt van de eerder genoemde ingrediënten in combinatie met gist. Dit wordt gefermenteerd en gestookt tot er een hoog genoeg alcohol percentage bereikt wordt. Een unieke en zachte malt is dan geboren.

Vervolgens worden oude vaten, voorheen gebruikt voor sherry, port of kwaliteitswijnen, gebruikt voor de rijping. Vervolgens verdwijnen deze in de kelders van een oud wijngoed om jaren later weer tevoorschijn te komen als whisky.

Op dit moment distilleert de Langatun distilleerderij twee soorten whisky, de Old Deer en de Old Bear. De Old Deer is de ‘standaard variant’ en komt in een 40% en cask strength (62,5%) versie. Hetzelfde geldt voor de geturfde en rokerige Old Bear Smoky. Daarnaast zijn er ook nog een whisky likeur, rum en vodka die op dit moment nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Onderstaand meer info over de whisky’s van Langatun die vanaf heden bij ons verkrijgbaar zijn.

Langatun

Langatun Old Deer Classic (40%)

De Langatun Old Deer Classic is een klassieke Zwiterse single malt whisky gebotteld op 40%. Gemaakt van ongeturfde mout en gefermenteerd met gist dat ook gebruikt wordt voor het maken van Engels Stout bier. Dit proces zorgt voor rijke aroma’s van onder meer fruit. Vervolgens wordt de spirit drie keer gedistilleerd waarna deze rijpt in sherry en Chardonnay vaten. Deze Old Deer is 6 jaar oud. Gedistilleerd in januari 2009 en gebotteld in januari 2015 op 40%.

Neus: zacht en moutig

Smaak: heel zacht met moutige tonen, veel complexiteit en fruit

Afdronk: fruitig en elegant

kopen

Langatun Old Deer Classic Cask Strength (61,4%)

De Langatun Old Deer Classic Cask Strength is een klassieke Zwiterse single malt whisky gebotteld op vatsterkte. Deze cask strength variant is gebotteld op 61,4%. De whisky is gemaakt van ongeturfde mout en gefermenteerd met gist dat ook gebruikt wordt voor het maken van Engels Stout bier. Dit proces zorgt voor rijke aroma’s van onder meer fruit. Vervolgens wordt de spirit drie keer gedistilleerd waarna deze rijpt in sherry en Chardonnay vaten. Deze Old Deer is 6 jaar oud. Gedistilleerd in december 2008 en gebotteld in december 2014.

Neus: zacht en moutig

Smaak: heel zacht met moutige tonen, veel complexiteit en fruit

Afdronk: fruitig en elegant

kopen

Langatun Old Bear Smoky Peated (40%)

De Langatun Old Bear Smoky Peated is een geturde single malt van de Langatun distilleerderij en een eerbetoon aan oprichter Jakob Baumberger die ooit de beer gebruikte als het logo van zijn distilleerderij en brouwerij. De Old Bear wordt op dezelfde manier gedistilleerd als de klassieke Langatun whisky de Old Deer zij het dat hier geturfde mout wordt gebruikt. De whisky is gefermenteerd met gist dat ook gebruikt wordt voor het maken van Engels Stout bier. Dit proces zorgt voor rijke aroma’s van onder meer fruit. De Old Bear rijpt vervolgens in voormalige Chateauneuf-du-Pape vaten. De cask strength release van deze Old Bear werd in de 2013 versie van Jim Murray’s Whisky Bible bekroond met 96 van de 100 punten.

Deze old Bear is 5 jaar oud. Gedistilleerd in oktober 2009 en gebotteld in januari 2015 op 40%.

Neus: hout en turf met moutachtige tonen

Smaak: de tonen van de neus aangevuld met rook en rode wijn aroma’s

Afdronk: turf, wat rook en wijn

kopen

Langatun Old Bear Smoky Cask Strength (62,3%)

De Langatun Old Bear Smoky Cask Strength is een geturde Zwitserse single malt en een eerbetoon aan oprichter Jakob Baumberger die ooit de beer gebruikte als het logo van zijn distilleerderij en brouwerij. De Old Bear wordt op dezelfde manier gedistilleerd als de klassieke Langatun whisky de Old Deer zij het dat hier geturfde mout wordt gebruikt. De whisky is gefermenteerd met gist dat ook gebruikt wordt voor het maken van Engels Stout bier. Dit proces zorgt voor rijke aroma’s van onder meer fruit. De Old Bear rijpt vervolgens in voormalige Chateauneuf-du-Pape vaten. Deze cask strength versie van de Old Bear werd in de 2013 versie van Jim Murray’s Whisky Bible bekroond met 96 van de 100 punten.

Deze old Bear is 5 jaar oud. Gedistilleerd in oktober 2009 en gebotteld in december 2014 op 40%.

Neus: sinaasappelbloesem, heidehoning, rook en fenolen met veel complexiteit

Smaak: veel volume met tonen van karamel, eiken, druiven, turf en rook

Afdronk: relatief kort en licht bitter met een hint van honing

kopen

P.s. de Old Bear Smoky Peated staat te proef in de winkel en is ook als sample verkrijgbaar!

UPDATE 12/8/2015: we hebben ook diverse miniaturen en samples van Langatun aan ons assortiment toegevoegd. Deze en alle andere Langatun bottelingen vindt je hier op Dramtime.nl.

UPDATE 27-2-2016: Inmiddels is er ook een prachtige single rye en single bourbon van Langatun. De Old Eagle en Old Mustang. Meer info vindt je hieronder.

Langatun Old Eagle Single Cask Pure Rye (44%)

De Langatun Old Eagle Single Cask Pure Rye is een Zwitserse single cask rye. Een single cask pure rye whiskey gedistilleerd op 22 november 2010 en gerijpt in new charred barrel 144. Gebotteld op 7 januari 2016 op 44%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 300 flessen.

Neus: zoete eiken met rijp fruit, gerst en op rum ingelegd fruit

Smaak: zeer breed met marsepein, licht droog, vanille en karamel

Afdronk: fruitig en zeer lang met Acacia honing

kopen

Langatun Old Mustang Single Cask Bourbon (44%)

De Langatun Old Mustang Single Cask Bourbon is een Zwitserse single cask bourbon. Gedistilleerd op 22 november 2010 en gerijpt in new charred barrel 144. Gebotteld op 7 januari 2016 op 44%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 300 flessen.

Neus: vanille en honing met eiken

Smaak: vol en stevig met typische bourbon tonen als vanille, honing, eiken en karamel

Afdronk: licht gekruid

kopen

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: