Een reactie plaatsen

Binnenkort verwacht: Michter’s US #1 American Whisky

Michters logoEerst zagen we vorige week een verrassende video review van Jock Shaw voorbij komen. Niet alleen verrassend omdat de laatste review alweer lang geleden was maar temeer ook vanwege de te proeven whiskey, ja met een e. Daarna kregen we afgelopen zondag zelf de kans ‘m te proeven. Michter’s US #1 Whiskey zoals ze zichzelf noemen of gewoonweg Michter’s.

Al vaker kwamen we het afgelopen jaar deze naam tegen als zijnde de grote belofte van de Amerikaanse whisky industrie maar nog nooit konden we er in Europa een fles van bemachtigen. Binnenkort is dat anders want dan importeert Bresser & Timmer Michter’s whiskey naar Nederland. Half/eind oktober ontvangen we onderstaande 6 bottelingen en we kunnen eigenlijk niet wachten.

Michter’s komt van de voormalige Bomberger distilleerderij, tegenwoordig Michter’s distillery geheten, in Schaefferstown, Pennsylvania. Al sinds 1753 wordt hier gedistilleerd. Het begon dat jaar met John en Michael Shenk die begonnen met rye (rogge) whiskey. Na hun eerste succes wisselde de distilleerderij een paar keer van eigenaar en was het ook een paar keer gesloten, onder meer van wege de drooglegging. Na de tweede wereldoorlog was de distilleerderij zelfs even in handen van een Beam telg die er potstill whiskey. Daarna ging de distilleerderij in 1989 failliet om in 2004 heropend te worden.

Michters distilleryAan het roer van Michter’s staat Master Distiller Willie Pratt, een man met meer dan 40 jaar ervaring in de whiskey industrie en heel veel kennis van de verschillende graan soorten. Sommige mensen kennen Willie beter als ‘Dr. No’. Hij staat er om bekend te weigeren whisky te bottelen als hij denkt dat het nog niet het juiste moment. Ook al is de whiskey op dat moment al ouder dan de officiële leeftijdsaanduiding, Willie weigert. Het levert geregeld ergernis op bij de marketing en sales afdeling maar Willie, Dr. No, doet wat hij denkt dat goed is, wachten tot de whiskey is zoals hij dat wil. Ook staat hij er op dat ‘zijn’ whiskey opgeslagen wordt in verwarmende pakhuizen, ook al zorgt dit er voor dat er veel meer Angel’s Share verdwijnt.

De marketing en sales afdeling kunnen zeggen en eisen wat ze willen maar Willie Pratt maakt fantastische Amerikaanse whiskey. We hadden het geluk ze afgelopen weekend te kunnen proeven tijdens de Dranken Pakket Expo en waren zeer aangenaam verrast. Hieronder wat meer informatie per soort, de proefnotities en de links om ze direct op Dramtime.nl te kpoen.

Michter’s US #1 Single Barrel Straight Rye Whiskey, 41,4%

Michters Straight RyeDeze Amerikaanse whiskey wordt gemaakt van speciaal geselecteerd rogge graan. Elke fles komt uit een enkel vat (single barrel)van geroosterd nieuw Amerikaans eiken wat een unieke bijdrage levert aan deze rogge whiskey. Deze release is ongeveer 4 jaar oud en gebotteld op 41,4% ABV.

Neus: specerijen, allspice, peperig, citrus en wat tabak

Smaak: citrus komt weer terug met tonen van boterbabbelaar en wat fruitigheid

Afdronk: kort, zacht en zoet

kopen

Michter’s US #1 Small Batch Bourbon, 45,7%

Michters BourbonDeze bourbon wordt gemaakt van de hoogste kwaliteit maïs en rijpt in gebrande vaten van nieuwe Amerikaans eiken die vaak meer dan 8 jaar rijpen. Elke Small Batch release bestaat uit niet meer dan twee dozijn vaten waardoor de kwaliteit uitzonderlijk hoog is. Deze release is gebotteld op 45,7% ABV.

Neus: rijke karamel tonen, butterscotch, crème brulee, fris, gedroogd fruit, perziken en abrikozen

Smaak: zoet met vanille, perzik, pruimen en iets rokerigs, gebrand eikenhout, zachte tannines en een klein bittertje

Afdronk: relatief kort

kopen

Michter’s US #1 Small Batch Sour Mash, 43%

Michters Sour MashIn de jaren ’80 en ’90 was deze Sour Mash het meest populaire product van deze distilleerderij. In feite een whiskey op basis van mash van een vorige batch waarmee het gistproces voor nieuwe mash gestart wordt. Een proces dat je kunt vergelijken met het maken van zuurdesem brood. Door de unieke selectie van granen is het zowel geen whiskey als bourbon waardoor het als Sour Mash door het leven gaat. Deze release is gebotteld op 43%.

Neus: heel anders dan bourbon met kaneel, karamel, boter en amandelen

Smaak: een heel licht pepertje, zoetig, fruit

Afdronk:  mild en zacht

Michter’s US #1 American Whiskey, 41,7%

Michters American WhiskeyIn tegenstelling tot bourbon of rogge whiskey heeft deze American Whiskey gerijpt in hergebruikte bourbon vaten waardoor een rijk en uniek karakter ontstaat. Deze release is gebotteld op 41,7%

Neus: boterbabbelaar, esters, gedroogd fruit

Smaak: verrassend en makkelijk drinkbaar, zachte tannines

Afdronk: lang

Naast deze vier releases die we al bij Jock hebben geproefd zijn er ook nog een 10 jaar oude Bourbon en een 10 jaar oude Straight Rye die gelijktijdig binnen komen.

kopen

Michter’s US #1 10yo Single Barrel Bourbon, 47.2%

Michters 10yo BourbonDe Michter’s US #1 10 years old Single Barrel Bourbon komt van de Michter’s Distillery, voorheen de Bomberger’s Distillery, uit Schaefferstown in Pennsylvania. Deze bourbon wordt gemaakt van de hoogste kwaliteit maïs en rijpt in gebrande vaten van nieuwe Amerikaans eiken waarin deze ruim 10 jaar rijpt.

Deze release is gebotteld op 47,2%.

Neus: noten en mokka met tonen van walnoten, leder en zachte kaas

Smaak: zoet en honingachtig met een smaakexplosie op de tong met tonen van druiven en eiken

Afdronk: erg veel honing aroma’s

kopen

Michter’s #1 US 10yo Single Barrel Straight Rye Whiskey, 46,4%

Michters 10yo Straight RyeDe Michter’s US #1 10 years old Single Barrel Straight Rye Whiskey komt van de Michter’s Distillery, voorheen de Bomberger’s Distillery, uit Schaefferstown in Pennsylvania. Deze Amerikaanse whiskey wordt gemaakt van speciaal geselecteerd rogge graan. Elke fles komt uit een enkel vat (single barrel)van geroosterd nieuw Amerikaans eiken wat een unieke bijdrage levert aan deze rogge whiskey. Deze release is gebotteld op 46,4%.

Neus: vanille, mokka en gesmolten boter

Smaak: dikke karamel tonen met kruiden, botanicals, tijm en zwarte peper

Afdronk: middellang met kruidnagel

kopen

Daarnaast is er nu tijdelijk ook een 10 years old Single Barrel Bourbon en verwachten we later dit jaar ook nog een 20 jaar oude Bourbon en 25 jaar oude Rye!

Voor de liefhebbers, hieronder ook de video review van Jock Shaw.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: