1 reactie

Review: Benriach Virgin Oak for NL & GlenDronach Virgin Oak voor uw topSlijter

BenriachGlenDronachVirginOakreviewDecember stond centraal voor heel veel nieuwe whisky releases. Variërend van €25,- tot €5000,-. Verreweg de meeste releases zijn boven de 100 euro maar er waren er ook twee die er bovenuit sprongen vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding. Twee whisky’s van hetzelfde bedrijf, een Benriach en GlenDronach. En twee whisky’s met een rijping in nieuwe, virgin oak, vaten. We hebben het over de Benriach 15 years old 1999 Virgin Oak Hogshead #7466 Bottled for the Netherlands en de GlenDronach 11 years old 2003 Single Cask Virgin Oak Hoghsead #1748 voor uw topSlijter. En wat is er nu leuker dan deze twee bottelingen naast elkaar te proeven? Nu is er een grote groep whisky liefhebbers die nogal een grote aversie tegen het gebruik van virgin oak vaten heeft. Geen idee waarom maar te pas en te onpas horen we dat deze vaten te weinig smaak afgeven en zorgen voor wat wrange en bittere whisky’s….. We kunnen ons er niet in vinden. De Auchentoshan of Glen Garioch virgin oak die we eerder dit jaar al eens in het glas hadden waren namelijk prima whisky’s en zo zijn er nog wel meer!

Enfin, de Benriach en GlenDronach dus …. We beginnen met de Benriach.

Benriach 15 years old 1999 Virgin Oak Hogshead #7466 Bottled for the Netherlands

Een Benriach single cask release speciaal voor de Nederlandse markt. Deze Speyside single malt is een van de weinige virgin oak releases van deze distilleerderij. Gedistilleerd in 1999 en gerijpt in vat nummer 7466. Gebotteld in oktober 2014 op vatsterkte (cask strength) van 53,3%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde oplage van 302 flessen.

Neus: het duurt even voor dat de aroma’s je tegemoet komen maar dan zijn er tonen van knapperige groene appel, stoofpeertjes (heel licht), gerst, eiken, vanille en wat frisheid van limoen

Smaak: redelijk stevige body, mooie eiken tonen met iets van gember en citroengras? Dan tonen van appels, kweeperen en iets van druiven, dat frisse en fruitige. Ook wat tonen van limoen, zachte en zoete eiken (niet zoals in bourbon maar heel delicaat en drogend) en gerst

Afdronk: middellang tot lang met opnieuw die droge en delicate eiken tonen, gerst en ook hier weer de frisheid en het zuurtje van limoen

Overall: zeer aangename whisky, wel heel anders dan je van Benriach verwacht. Deze bevestigd echter nog maar eens dat virgin oak releases resulteren in goede bottelingen alhoewel we stiekem gehoopt hadden dat hij een nog wat groter smaken palet had.

GlenDronach 11 years old 2003 Single Cask Virgin Oak Hoghsead #1748 voor uw topSlijter

Deze 11 jaar oude GlenDronach uit 2003 is ook single cask release maar dan speciaal gebotteld voor slijtersorganisatie topSlijter waar ook wij bij aangesloten zijn. Voor topSlijter selecteerde Master Distiller Billy Walker Virgin Oak hogshead vat #1748. Geen Oloroso of Pedro Ximenez sherry vat zoals zeer gebruikelijk bij deze Speyside distilleerderij maar een vat waar voorher geen andere spirit in heeft gerijpt. Een unieke GlenDronach omdat er tot op heden maar een paar keer eerder een Virgin Oak van deze distilleerderij op de markt was. Deze editie is gedistilleerd op 14 januari 2003 en heeft gerijpt in hogshead vat #1748 alvorens in november 2014 te zijn gebotteld op vatsterkte (cask strength) van 54,2%, niet koud gefilterd (non chill filtered) en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde oplage van 275 flessen.

Neus: ook deze heeft even nodig om op gang te komen. De neus is erg zacht met tonen van zoete eiken kruiden, zacht fruit als geroosterde appels, toch iets van die sherry whisky in de vorm van sultanas, wat zoete gerst en op de achtergrond hele lichte kruiden tonen

Smaak: We houden het glas een tijdje warm tussen onze handen waardoor de smaken wat beter loskomen. Het resultaat is een boterzachte whisky waarbij je ook het idee hebt dat je wat boter proeft. Het alcoholpercentage zorgt voor de stevigheid zodat het geheel niet te zacht wordt. Aanwezig zijn tonen van gedroogde abrikozen, iets van perziken, mooie aroma’s van gestoofde peren met een lichte kruidigheid, een vleugje citrus, gerst en zachte eiken invloeden.

Afdronk: lang, erg lang zelfs. Ondanks dat de smaken wat zachter zijn blijven deze lang hangen. Het meest herkenbaar zijn tonen van geroosterd eiken, het peertje, de boter en gerst. De afdronk is overigens relatief droog maar dat past eigenlijk perfect.

Overall: We zijn over deze GlenDronach toch wat enthousiaster dan de Benriach. Begrijp ons niet verkeerd, die was echt goed. Maar deze is heel verrassend, boterzacht en tegelijk stevig en iets wat we zeker niet van GlenDronach verwacht hadden.

Voor de liefhebbers, in onze winkel staan beide flessen open. Online is de Benriach hier te kopen en de GlenDronach hier. Van beide zijn ook samples beschikbaar!

 

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Eén reactie op “Review: Benriach Virgin Oak for NL & GlenDronach Virgin Oak voor uw topSlijter

  1. […] Een nieuwe GlenDronach speciaal voor Nederland is gearriveerd. Tussen al het ‘GlenDronach geweld’ van nieuwe releases door is er nu een single cask virgin oak hogshead. In maart was er de veel gevraagde 18yo Marsala, zeer binnenkort komt de Cask Strength Batch 4 en voor juni staat de 8yo The Hielan nog op het programma. Nu dus eerst een virgin oak en daar kennen we er al eentje van die ook van GlenDronach is. Voor slijtersorganisatie uw topSlijter was er eind 2014 al de GlenDronach 11yo 2003 Single Cask Virgin Oak Hogshead #1748, en die was erg lekker (review). […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: