Een reactie plaatsen

Glendalough Poitin & Whiskey

Glendalough, de naam van een dorpje in het oosten van Ierland onder de rook van Dublin. Bekend van het Wicklow gebergte en het klooster van St. Kevin, een van de oudste kloosters ter wereld. Sindskort echter ook bekend vanwege whiskey! In Glendalough staat de gelijknamige distilleerderij die in de zomer van 2014 zijn eerste drie whiskey’s op de markt heeft gebracht. Maar eigenlijk is de distilleerderij vooral bekend vanwege Poitin ook wel Poteen of Potcheen genoemd. Het Ierse levenswater dat net whiskey is maar gemaakt wordt van aardappelen. Een drank die we nog het beste kunnen vergelijken met moonshine. Ware het niet dat Poitin veel langer rijpt. Bij de Glendalough distilleerderij hebben ze het oude Poitin nieuw leven ingeblazen en zo is er nu onder meer een rijping op sherry vaten.

Alsof twee bijzondere dranken nog niet genoeg zijn distilleert men hier ook nog eens een zeer aromatische gin. Maar daarover in de zomer meer! We beginnen in Nederland met 4 bottelingen, een Poitin en drie whiskey’s, daar komt in de loop van het jaar in ieder geval nog een 10 jaar oude Malt bij. Hieronder alvast meer over de eerste vier releases die oprecht bijzonder genoemd kunnen worden. Wie kent er namelijk Ierse single grain Double Barrel of wie drinkt er tussen al dat geblend van die Ieren door nog weleens een Ierse Malt met leeftijdsaanduiding?

Glendalough is een opmerkelijke verschijning in de whiskey wereld. Wij hebben inmiddels al hun vier releases geproefd en zijn oprecht verrast!

Glendalough Poitin Sherry Cask (40%)

Glendalough Poitin Sherry CaskDe Glendalough Poitin Sherry Cask is een Ierse alcholische drank vergelijkbaar met whiskey. Poitin, ook wel Poteen of Potcheen genoemd is de oorspronkelijk water des levens in Ierland. Gedistilleerd van aardappelen en het best te vergelijken met moonshine in de Verenigde Staten. Het bijzondere van deze Poitin is dat deze gerijpt heeft in een Spaans sherry vat. Dit geeft de drank een duidelijk dieper karakter met meer hout aroma’s en tonen van honing en rozijnen. Het mondgevoel is hierdoor ook wat dikker/vetter met eveneens een langere afdronk.

kopen

Glendalough 7yo Malt(46%)

Glendalough 7yo MaltDe Glendalough 7yo Malt is een Ierse single malt whiskey. De leeftijd van 7 jaar refereert aan de 7 zeeen, de 7 continenten en het feit dat sommige dingen in 7 dagen geschapen werden. Het is tevens de eerste single malt van de Glendalough distilleerderij en het nummer zeven moet hen geluk brengen. Het gaat echter ook om de afbeelding op het etiket, St. Kevin. De man die de ‘city of 7 churches’ bouwde, de man die 7 jaar in de wildernis doorbracht en de man die altijd zocht en vond. Ook voor dat laatste staat het getal 7. Tegelijkertijd met St. Kevin bestrijkt het etiket ook 7 zilveren sterren die leiden naar de 7 kerken in Glendalough.

De whiskey zelf heeft gerijpt in een bourbon vat en is gebotteld op 46%.

Neus: rijk en zoet met een vleugje kaneel, wat citrus fruit als sinaasappel schil en limoen, vanille ijs en bloemige tonen

Smaak: zijdeachtig, dik en zacht met terugkerende tonen van sinaasappelschil en daarnaast crème brulée en pure chocolade, wat kaneel en witte peper, eiken, butterscotch en veel warmte

Afdronk: luxueus en aanhoudend met kruiden, zoete tonen en eeuwig durend

kopen

Glendalough 13yo Malt (46%)

Glendalough 13yo MaltDe Glendalough 13 years old Malt is een 13 jaar oude Ierse single malt. Dat deze whisky na 13 jaar is gebotteld is geen toeval, 13 is namelijk het geluksgetal in Ierland. Deze malt whisky is een Ierse whisky oude style die de liefhebber mee terugneemt naar de tijd voordat de Ieren whisky bijna enkel blenden. Deze malt heeft gerijpt in bourbon vaten en is gebotteld op 46%.

Neus: diepe tonen van butterscotch, honingraat, citroen meringue met citrus fruit en een vleugje kruidnagel

Smaak: intense vanille fudge tonen met iets van snoep, citrus fruit, perzik en gedroogde abrikozen gevolgd door kruidige tonen als rode peper en kruidnagel

Afdronk: na-ijlende kruiden tonen met daaronder lagen van robuuste malt en eiken en tonen van vanille fudge die eeuwig aanhouden

kopen

Glendalough Double Barrel(42%)

Glendalough Double BarrelDe Glendalough Double Barrel is een unieke Ierse single grain whiskey. Deze heeft eerst gerijpt in first fill bourbon vaten gevolgd door een rijping in Oloroso sherry vaten. Verdund met water uit het Wicklow gebergte om vervolgens gebotteld te worden op 42%.

Neus: krachtig met veel donker fruit als kersen en rozijnen, citroengras en een beetje nootmuskaat

Smaak: zoet en romig met tonen van karamel, honing, peperkorrels, vanille, bruine suiker en wat fruit

Afdronk: lang en aanhoudend met tonen van gember en amandelen

 

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: