1 reactie

Douglas Laing Xtra Old Particular (XOP)

Douglas Laing kennen we allemaal en de Old Particular serie ook. Iets meer upscale was bij Douglas Laing voorheen de Director’s Cut serie (voor de Europese markt) en de Executive Decision serie (voor de USA en Aziatische markt). Een serie met veel oudjes, altijd single cask en cask strength en met bijzondere bottelingen van gesloten distilleerderijen alsmede graan whisky’s. We hebben er een flink aantal van geproefd, onder meer een 35 jaar oude Port Dundas tijdens onze Douglas Laing N&T met Jan Beckers in november 2014, en waren er altijd zeer content mee.

Ook bij Douglas Laing was men wel tevreden met de serie ware het niet dat de Director’s Cut naam vanwege merkenrechten niet in Amerika en Azie gebruikt mocht worden. Voor deze twee markten kwam er dus de Executive Decision serie die in feite niks anders was maar wel een hoop extra geregel en andere lasten met zich meebracht. Waarschijnlijk één van de redenen dat men na de voortvarende start van het Old Particular label er voor heeft gekozen om op deze wijze verder te gaan. Wat er veranderd? De labels zijn a la Old Particular, met een kleurstrook die de regio typeert, de kisten zijn aangepast…… Maar verder? Zelfs de fles is praktisch hetzelfde gebleven en ook aan de inhoud en ideologie zal niks veranderen. Feit is dat het er wel prachtig uitziet en dat we met veel plezier ook zelf weer een aantal flessen gaan openen.

Ter introductie zijn er nu 10 nieuwe bottelingen, 2 graan whisky’s en 8 single malt. Deze komen van Port Dundas, Invergordon, The Macallan, Caol Ila, Blair Athol, Teaninich, Port Ellen, Littlemill, Mortlach en Glenfarclas (Probably Speyside’s Finest). De Probably Speyside’s Finest is een bijzondere, 50 jaar oud en ter ere van het 100 jarige Douglas Laing jubileum. Maar eigenlijk heeft elke botteling een bijzonder verhaal, zo hebben wij nog nooit zo’n donkere en gesherriede Mortlach gezien.

Enfin, hieronder alles over elke botteling!

Xtra Old Particular Port Dundas 36yo 1978 (59,3%)

Xtra Old Particular Port Dundas 36yo 1978De Xtra Old Particular Port Dundas 36 years old 1978 is een 36 jaar oude graan whisky. Deze Lowlands whisky van de sinds 2010 gesloten Port Dundas distilleerderij is het oudere broertje van de 35 jaar oude release uit 1978 die in 2014 in de Director’s Cut serie werd gebotteld. Deze 36 jaar oude release is gedistilleerd in januari 1978 en heeft gerijpt in refill bourbon barrel DL 10431. Gebotteld in oktober 2014 op vatsterkte (cask strength) van 59,3%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 135 flessen.

Neus: exotisch fruit, gekaramelliseerde banaan en vanille ijs

Smaak: overrijpe perzik, abrikozen en delicate kruiden

Afdronk: zoet fruit en bruine suiker

kopen

Xtra Old Particular Invergordon 40yo 1974 (47,2%)

Xtra Old Particular Invergordon 40yo 1974De Xtra Old Particular Invergordon 40 years old 1974 is een 40 jaar oude graan whisky. Deze Highlands whisky is een zeldzaam oude release gedistilleerd in maart 1974. Gebotteld in oktober 2014 op vatsterkte (cask strength) van 47,2%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 134 flessen.

Neus: uitbundig kruidig, bijenwas, karamel en vanille

Smaak: romig en zoet uitlopend in een chocolade praline met mokka

Afdronk: middellang met houttonen

kopen

Xtra Old Particular Caol Ila 30yo 1984 (54,7%)

Xtra Old Particular Caol Ila 30yo 1984De Xtra Old Particular Caol Ila 30 years old 1984 is een 30 jaar oude Islay single malt gedistilleerd in januari 1984. Gerijpt in refill hogshead DL 10428 en gebotteld in oktober 2014 op vatsterkte (cask strength) van 54,7%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 258 flessen.

Neus: een vleug geturfde rook, licht zoet, vanille ijs en zomerse fruitsalade

Smaak: complex, kampvuur, as en gerookte bacon en aardetonen

Afdronk: lang en typisch Islay en maritiem

kopen

Xtra Old Particular The Macallan 26yo 1988 (43,9%)

Xtra Old Particular The Macallan 26yo 1988De Xtra Old Particular The Macallan 26 years old 1988 is een 26 jaar oude Speyside single malt gedistilleerd in mei 1988 en gerijpt in refill hogshead DL 10412. Gebotteld in oktober 2014 op vatsterkte (cask strength) van 43,9%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 312 flessen.

Neus: honing, Bourbon eiken, kruiden en gedroogd fruit

Smaak: meer honing, onvoorstelbaar zoet, moutig en eikenhout met Muscovado suiker

Afdronk: lang en hartverwarmend

kopen

Xtra Old Particular Blair Athol 25yo 1989 (49,3%)

Xtra Old Particular Blair Athol 25yo 1989De Xtra Old Particular Blair Athol 25 years old 1989 is een 25 jaar oude Highlands single malt gedistilleerd in juni 1989 en gerijpt in refill hogshead DL 10440. Gebotteld in oktober 2014 op vatsterkte (cask strength) van 49,3%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 309 flessen.

Neus: fris en zoet, ingelegd fruit met kruiden

Smaak: zoete gerst, moutig met een vleugje citroen

Afdronk: lang, fris en knisperend fruitig

kopen

Xtra Old Particular Teaninich 30yo 1983 (53,8%)

Xtra Old Particular Teaninich 30yo 1983De Xtra Old Particular Teaninich 30 years old 1983 is een 30 jaar oude Highlands single malt gedistilleerd in november 1983 en gerijpt in refill hogshead DL 10438. Gebotteld in oktober 2014 op vatsterkte (cask strength) van 53,8%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 200 flessen.

Neus: rijke en verwarmende kruiden, gember, butterscotch met citroen

Smaak: meer kruiden, hout, tabak en drop

Afdronk: lang, droog en rijk gekruid

kopen

Xtra Old Particular Highland Park 25yo 1989 (43,4%)

Xtra Old Particular Highland Park 25yo 1989De Xtra Old Particular Highland Park 25 years old 1989 is een 25 jaar oude Orkney single malt  gedistilleerd in april 1989 en gerijpt in refill hogshead 10435. Gebotteld in oktober 2014 op vatsterkte (cask strength) van 43,4%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 210 flessen.

Neus: vanille ijs met romige banoffee pie en rijke kruiden

Smaak: mondvullend en moutig met passievruchten, karamel en romige kokosnoot

Afdronk: lang, zoet en met tonen van gebakken banaan

kopen

Xtra Old Particular Port Ellen 32yo 1982 (54,6%)

Xtra Old Particular Port Ellen 32yo 1982De Xtra Old Particular Port Ellen 32 years old 1982 is een 32 jaar oude Islay single malt gedistilleerd in oktober 1982. Deze whisky heeft gerijpt in refill hogshead DL 10544 en is gebotteld in oktober 2014 op vatsterkte (cask strength) van 54,6%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 120 flessen.

Neus: zeer rijk met tonen van zeezout, verwarmende kruiden een zee nevel

Smaak: veel donker fruit, cacao, lederachtige droogheid en dan rook en tabak

Afdronk: nog meer rook vermengd met gerstesuiker, zachte turf en een vleugje zout met gesmolten boter

kopen

Xtra Old Particular Littlemill 26yo 1988 (55,7%)

Xtra Old Particular Littlemill 26yo 1988De Xtra Old Particular Littlemill 26 years old 1982 is een 26 jaar oude Lowlands single malt  gedistilleerd in november 1988. Gerijpt in refill hogshead DL 10599 en gebotteld in december 2014 op vatsterkte (cask strength) van 55,7%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 315 flessen.

kopen

Xtra Old Particular Mortlach 22yo 1992 (57,1%)

Xtra Old Particular Mortlach 22yo 1992De Xtra Old Particular Mortlach 22 years old 1992 is een 22 jaar oude Speyside single malt gedistilleerd in september 1992 en gerijpt in sherry butt DL 10587. Een zeer zwaar gesherriedde Mortlach gebotteld in december 2014 op vatsterkte (cask strength) van 57,1%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 225 flessen.

Neus: rijk en kruidig met Muscovado suiker, donkere toffee en herfstfruit

Smaak: nog meer warme kruiden met gerstesuiker, biscuits en cacao poeder

Afdronk: lang met donkere en warme chocolade tonen, zachte rozijnen en zoete leder tonen

kopen

Xtra Old Particular Probably Speyside’s Finest 50yo 1964 (40,5%)

Xtra Old Particular Speyside's Finest 50yoDe Xtra Old Particular Probably Speyside’s Finest 50 years old 1964 is een 50 jaar oude Speyside single malt van de Glenfarclas distilleerderij. Deze Probably Speyside’s Finest oftewel Glenfarclas is een eerbetoon aan Fred Douglas Laing en is de jubileum botteling voor zijn honderdste verjaardag op 19 december 2014. Fred stond aan de hoofd van het Laing imperium dat inmiddels via twee bedrijven (Douglas Laing en Hunter Laing) van zijn beide zoons actief is op de whisky markt. Deze Glenfarclas die geen Glenfarclas mag heten en dus Probably Speyside’s Finest genoemd wordt is gedistilleerd in 1964 en heeft 50 jaar gerijpt in ……… . Gebotteld op 19 december 2014 op vatsterkte (cask strength) van 40,5%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 252 flessen.

Kleur: koperrood

Neus: donker fruit, lichte rook, fruitcake en melasse

Smaak: lichte eiken tonen, zacht, fudge, olieachtig en siroopachtig

kopen

Alle overige bottelingen van Douglas Laing uit de Old Particular, Provenance, Single Minded, Double Barrel en Premier Barrel series vindt u hier.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Eén reactie op “Douglas Laing Xtra Old Particular (XOP)

  1. […] serie van Douglas Laing. We schreven er hier al een keer eerder over ten tijde van de introductie (hier terug te lezen). Inmiddels zijn er de afgelopen twee weken weer een paar fantastische bottelingen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: