Een reactie plaatsen

Binnenkort verwacht: de allereerste whisky van Lindores Abbey distillery!

Lindores Abbey is volgens velen de geboorteplaats van de Schotse whisky zoals wij die nu kennen. In documenten van het Ministerie van Financiën is terug te vinden dat in 1494  voor het eerst melding gemaakt werd van het gebruik van gerst voor het distilleren van Aqua Vitae. Met 8 ‘bolls of Malt’ werd bij het klooster gestookt voor circa 400 flessen voor koning James IV. In 2017 is op dezelfde plek, en op initiatief van Helen en Drew Mckenzie, de Lindores Abbey distilleerderij geopend. Gebouwd in dezelfde stijl als het klooster dat er ooit stond en daarmee een prachtige distilleerderij waar we een paar maanden na de opening al eens op bezoek waren.

Destijds verkochten ze alleen nog Aqua Vitae en waren net de eerste vaten whisky afgevuld maar inmiddels zijn die ruim 3 jaar oud en verwachten we de eerste officiële Lindores Abbey botteling zeer binnenkort (medio juli). Gisteravond hebben we tijdens een online tasting onder meer een aantal 2 jaar oude cask samples kunnen proeven en die waren al erg goed!

De geschiedenis van Lindores Abbey begint met Aqua Vitae gemaakt op basis van een distillaat van gerst en kruiden die rond de abdij groeien. In plaats van gin te gaan stoken hebben ze bij Lindores met de hulp van bartenders de Aqua Vitae opnieuw gecreëerd en dat is de enige release van de distilleerderij die op dit moment beschikbaar is.

De whisky, waarvan de Inaugural release gevolgd door de eerste reguliere release deze zomer verwacht wordt is gemaakt van ‘Fife grown barley’ van gerstevelden rondom de distilleerderij. Op jaarbasis stoken ze hier tussen de 150 en 180 duizend liter new make spirit van op ruim 70%. Dat gebeurd in 1 wash still en, dat maakt ze uniek, 2 spirit stills met lyne arms die duidelijk naar beneden staan en zorgen voor een hele romige spirit. Een spirit die uit beide spirit stills verrassend genoeg ook nog eens verschillend is.

Er wordt gerijpt in first fill bourbon barrels van Old Forrester en Woodford net als STR vaten, sherry vaten en nog een aantal andere ‘experimentele’ vattypes.

Op 2 juli introduceert Lindores Abbey de eerste twee ‘reguliere’ bottelingen. De MCDXCIV (1494) Commemorative First Release en de MCDXCIV (1494). Twee Lowlands single malts dus. Hieronder alvast iets meer info over beide. Reserveren van een fles kan al door te mailen naar info@dramtime.nl. We verwachten eind juli te kunnen leveren.

Lindores Single Malt Scotch Whisky MCDXCIV (1494) “Commemorative first release”

Een limited edition van 12.750 flessen gerijpt in bourbon barrels, STR casks en sherry vaten. Gebotteld op 46%.

Lindores Single Malt Scotch Whisky M C D X C I V (1494) 

De eerste ‘reguliere’ single malt. Eveneens gerijpt in bourbon barrels, STR casks en sherry vaten en gebotteld op 46%.

Nose: Elegant, soft, mellow vanilla, caramel notes playing with orchard fruits and sweet pear drops. Reminiscent of toffee apples!

Palate: Smooth with a creamy texture and a perfect balance of mellow vanilla, dried fruits, citrus touches with a hint of spice.

Finish: Medium length, delicate but lingering finish.

UPDATE 12/8/21: de Lindores Abbey MCXCIV is nu hier te bestellen op Dramtime.nl!

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: