Een reactie plaatsen

Hertenlende met verse kruiden, risotto van gerst en jus van The Black Grouse

Ingrediënten (4 personen):

  • 4 x 200 gr hertenlende
  • 100 gr gemixte verse kruiden (bijv.  peterselie, dragon en bieslook)
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Truffelolie
  • 1 el olijfolie
  • 1½ ui fijngehakt
  • 1 geplette teen knoflook
  • 1 prei, fijngesneden
  • 200 gr. Gerst
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 4 takjes fijngehakte verse rozemarijn
  • 600 ml lamsbouillon
  • 150 ml rode wijn
  • 2 appels in blokjes
  • Zout
  • 40 gr boter, in blokjes
  • 1 wortel
  • ½ prei in blokjes gesneden
  • 3 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
  • 2 drams The Black Grouse
  • 400 ml runderbouillon
  • 1 tl tomatenpuree
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 laurierblad
  • 2 tenen knoflook

Bereidingswijze:

Zout en peper de hertenlendes en zet aan de kant. Verwarm de oven voor op 220 graden.

Doe voor de risotto 1 el olijfolie in de pan en voeg daaraan een ½ ui, 1 geplette teen knoflook en 1 fijngesneden prei toe. Bak dit totdat het glazig is. Voeg dan de gerst toe en bak totdat deze lichtbruin begint te worden. Roer de sinaasappelschil en de rozemarijn erdoor en giet er dan de bouillon op en breng aan de kook. Laat het 40-50 minuten zacht en afgedekt sudderen totdat de gerst al het vocht heeft opgezogen. Voeg een beetje water toe als de gerst dan nog niet gaar is.

Roer de appel erdoor als de gerst gaar is en bedek de pan weer met een deksel.

Maak ondertussen de jus. Verhit de helft van de boter in een pan en bak de in blokjes gesneden wortel, ui, prei en selderij tot ze zacht en glazig zijn. Blus af met de whisky en voeg dan de runderbouillon, tomatenpuree, tijm, laurier en kruidnagel toe. Breng aan de kook en laat sudderen tot het ongeveer tot een derde is ingekookt en het een saus achtige substantie is. Voeg de rest van de boter al roerend aan de saus toe en laat emulgeren.

Verhit een beetje olijfolie in een ovenvaste pan en schroei het hertenvlees aan alle kanten dicht. Plaats in de oven voor ongeveer 5 minuten tot het hert medium rare is. Haal het uit de oven en laat minstens 3 minuten rusten.

Rol dan elke lende door de verse kruiden en versgemalen peper. Serveer dit gerecht in een groot pastabord. Maak met behulp van een kookring een mooi rondje van de risotto, snijd de hertenlende in tranches en leg deze daar bovenop en besprenkel lichtjes met de truffelolie. Schep de Black Grouse jus om het geheel heen.

Whiskytip:

Serveer met een glas The Black Grouse voor de ideale whisky&food combinatie.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: