1 reactie

WFNN2013: een bronzen jubileum

Afgelopen zaterdag avond bevond ik mij, wederom als officieuze vertegenwoordiger van Slijterij Frans Muthert en Dramtime.nl, voor de 8ste keer in Der Aa-Kerk in Groningen voor tevens de 8ste editie van het Whisky Festival Noord Nederland. Nu lieg ik natuurlijk een beetje, want de eerste editie in 2006 vond plaats in het Martini Plaza. Maar in ieder geval was het de 8ste editie van WFNN, een bronzen jubileum dus!

Zoals de afgelopen jaren de gewoonte gingen we met het openbaar vervoer, en wel lijn 28 van Stadskanaal naar Gieten en dan verder met Qliner 300 naar Groningen. Uiteraard waren we een klein uurtje te vroeg, want er zou eerst falafel gegeten worden bij Egyptisch eethuis Cairo in de Peperstraat, wij zijn nu eenmaal gewoontemensen.

Na een ijzige wandeling over de Grote Markt en de Vismarkt sloten we aan in de rij voor Der Aa-Kerk. Met een gevoelstemperatuur buiten van zo’n 10 graden onder nul had ik zonder enige twijfel 10,- betaald voor een lekkere verwarmende dram, maar helaas werd deze service niet aangeboden. Eenmaal binnen was het even oriënteren in de bomvolle majestueuze middeleeuwse kerk, maar we besloten rechtsaf te slaan en belandden al snel bij de stand van Maxxium Nederland, de importeur van o.a. Highland Park en de Balvenie. Hier werden we warm ontvangen door Martijn en Sietse, die ik de maandag daarvoor ook al in IJmuiden had getroffen tijdens de Europese introductie van Highland Park Loki. Voor de tweede keer die week proefde ik hier de delicate nieuwe Highland Park 10yo en de nieuwe Valhalla botteling: Loki. Tevens vertelde Sietse ons enkele kleurrijke verhalen uit de Proza Edda, een poëtisch handboek uit middeleeuws IJsland, over de gedaantewisselaar Loki waar deze nieuwe whisky naar is vernoemd.

Highland Park 10yo is een nieuwe expressie en zal uitsluitend verkrijgbaar zijn in Nederland en Canada. Jong en onstuimig, maar tegelijk delicaat en zacht met vanille tonen en een vleugje van die typische Orkney rokerigheid.

Highland Park Loki is een 15 jaar oude limited edition die vanaf april leverbaar zal zijn. Zie voor de smaaknotities mijn eerdere blog: Loki – een whisky van mythische proporties.

Van de stand van Maxxium staken we over naar Intercaves voor onze volgende dram. Dit was voor de heren een Hakushu 12yo van het Japanse Suntory en voor de dames een Auchentoshan 12yo, wat ik meestal omschrijf als ‘koekjeswhisky’.

De Hakushu 12yo (vanaf vandaag overigens ook verkrijgbaar bij ons!) is het zoveelste bewijs dat ze in Japan werkelijk alles kunnen (na)maken. Mooie zacht frisse fruittonen in de neus met een vleugje rook, boterachtig in de mond met aroma’s van zoete peer met een aangename zacht rokerige en droge afdronk.

Suntory Hakushu 12yo

De Auchentoshan 12yo, een drievoudig gedistilleerde Lowland whisky en gerijpt op refill Bourbon vaten, heeft mooie zachte aroma’s van noten, karamel en vanille, wat fruit, en een licht pepertje. Vloeibare koekjes!

Als dessert namen mijn vriendin en ik nog een Auchentoshan Three Wood die zijn naam ontleent aan het drievoudige rijpingsproces, waarbij de whisky eerst op refill Bourbon vaten wordt gerijpt, daarna wordt overgeheveld op Oloroso Sherry vaten om vervolgens zijn reis te eindigen in een Pedro-Ximenez Sherry vat. Het gevolg is een rijke complexe whisky met rijp rood fruit, karamel, rozijnen en noten. Waar de 12yo me doet denken aan zandgebak doet deze me meer denken aan Clootie Dumpling!

Even later belanden we bij de gebroeders van Wees, importeur van o.a. Bunnahabhain en Arran en tevens onafhankelijke bottelaar onder de naam ‘The Ultimate’. Hier werd mijn Glencairn festivalglas gevuld met een dram Bunnahabhain 18yo.

Bunnahabhain 18yo is een van de weinige single malts van het Schotse eiland Islay die ongeturfd is, oftewel niet rokerig. In de neus karamel, gedroogd fruit, vanille maar ook tonen van eikenhout en de zilte zee. In de mond rijk en romig met vanille, granen en karamel met een mooie warme afdronk met een aangenaam pepertje.

Terwijl ik nog aan het nagenieten was van mijn 18 jaar oude Bunnahabhain kwam me een verleidelijke geur tegemoet van een smeulend houtvuurtje die me regelrecht naar de Ledaig 10yo voerde.

Ledaig 10yo wordt gedistilleerd door de Tobermory Distillery, de enige distillery op Isle of Mull. Het is een felle whisky met een stevige neus van citrus, jodium en turfrook. Deze tonen zijn ook in de mond sterk aanwezig, aangevuld met honing en kaneel gevolgd door een middellange warme afdronk met meer rook.

Vervolgens hebben we nog een uitstapje gemaakt naar de Amerikaanse staat Kentucky voor de Four Roses Small Batch 45%, werden we als geregistreerde Guardians uitgenodigd in de afgeschermde bibliotheek van Glenlivet voor een unieke Single Cask Glenlivet tasting en vlogen we naar Guatemala voor een 23 jaar oude Zacapa rum, gerijpt op Pedro-Ximenez Sherry vaten om uiteindelijk op het stormachtige Isle of Skye te landen voor de nieuwe Talisker Storm.

KijkopNoorderland-Whisky-Festival-Noord-Nederland- 23-3-2013 19-49-20

Talisker Storm is een nieuwe expressie van Diageo zonder leeftijdsaanduiding. Wel werd ons verklapt dat de whisky iets jonger is dan de standaard 10yo. Een beweging die we steeds meer zien naarmate de internationale vraag naar Single Malt stijgt en het steeds moeilijk wordt om aan die vraag te voldoen. Storm is het onstuimige jonge broertje van Talisker 10yo, met dezelfde typische zilte jodium en rook tonen, maar net even iets minder gedistingeerd. Zeker een mooie eiland whisky voor een aantrekkelijke prijs!

Helaas was Bresser & Timmer, de huidige importeur van o.a. Bruichladdich, niet aanwezig dit jaar, maar werden we gelukkig hartelijk ontvangen bij Mar van Pelt van Whisky Import Nederland. Mar veraste ons met enkele single cask bottelingen van diverse independent bottlers, waaronder de Caperdonich 20yo Tony Koehl Release van The Creative Whisky Company en de Adelphi ‘Liddesdale’ Bunnahabhain 18yo. Hierna bouwden we snel op naar de peatmonsters van Blackadder om nog even af te sluiten met een verbluffende 23 jaar oude Bowmore van The Clydesdale!

 

 

Helaas hebben we door al dat lekkers van WIN geen tijd meer gehad voor Ardbeg, om dit goed te maken sluit ik nu af om een dram Supernova uit m’n eigen voorraad te tappen 🙂

Slainte!

Enrico Klein
Whisky Taster
Slijterij Frans Muthert

Over Enrico Klein

That's all private stuff!

Eén reactie op “WFNN2013: een bronzen jubileum

  1. Reblogged this on Klein Blog and commented:

    Yup, het was weer mooi! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: