Een reactie plaatsen

5 nieuwe Laddies!

Het is een tijdje stil geweest rond Bruichladdich. Met name ook omdat het in handen kwam van Maxxium waarmee ook de importeur in Nederland niet langer Bresser & Timmer is. Maar de stilte is opgeheven en maar liefst negen nieuwe bottelingen zijn aangekondigd. Vijf bottelingen daarvan zullen ook daadwerkelijk op de Nederlandse markt verschijnen en vier andere zijn slechts beschikbaar in de zogenoemde ‘tax free zones’. Maar niet getreurd, want ook deze laatste whisky’s zullen via een (om)weg wel de weg naar http://www.dramtime.nl en Slijterij Frans Muthert vinden.

Maar de vraag is, welke releases verschijnen er nu precies? Allereerst maar even een snelle opsomming van de bottelingen die specifiek voor de ‘tax free zones’ zijn. Daar verschijnen vanaf begin oktober namelijk een Octomore 6.2 met een rijping op wijn vaten, een Bere Barley 2006, de Port Charlotte – PC11 en The Organic Scottish Barley.

Meer info over deze vier whisky’s volgt zodra we beslag weten te leggen op een paar flessen. Maar nu is het tijd voor wat er in oktober ook daadwerkelijk op de Nederlandse markt verschijnt. En dat is niet mis. Alleerst een Scottish Barley The Classic Laddie, daarnaast een Islay Barley Rockside Farm uit 2007, een Port Charlotte Scottish Barley en een Octomore 6.1. Tenslotte nemen we ook nog de Laddie 10 Unpeated op in het assortiment.

Hieronder meer info over deze bottelingen en de mogelijkheid om alvast een of meerdere flessen te reserveren. We verwachten deze whisy’s halverwege oktober en zodra er meer bekend is zullen we u dat via deze weg laten weten.

Bruichladdich Scottish Barley The Classic Laddie (50%)

bruichladdich_scottish_barley_the_laddie_classicDe opvolger van de Laddie Classic in deze relatief nieuwe maar zeer geliefde Bruichladdich serie. Een relatief jonge multi vintage release die natuurlijk ‘100% Scottish Barley’ is en gerijpt heeft aan de oevers van Lochindaal in vaten van Amerikaans eiken.  Het alcohol percentage is opgeschroefd naar 50% omdat volgens Master Distiller Jim McEwan zo’n jong distillaat dan het beste tot zijn recht komt.

Neus: briljant met in het begin tonen van moutsuiker en munt die opgevolgd worden door zeer bloemige aroma’s en tonen van madeliefjes, boterbloem, mirte en kersenbloesem. Ook licht ziltige tonen en met de toevoeging van een paar druppels water zelfs gekaramelliseerd fruit en honing

Smaak: fris met tonen van zoete eiken en mout, aroma’s van rijp groen fruit, bruine suiker en zoete mout. Zeer verfijnd en met een zachte ziltigheid

Afdronk: lang

kopen

Bruichladdich Islay Barley 2007 (50%)

Bruichladdich Islay Barley 2007Alweer de derde Islay Barley waarvan het graan ditmaal in 2006 werd geoogst en in 2007 werd gedistilleerd. Een botteling die eigenlijk vernoemd is naar de Rock Side farm waar door Mark Rohaise French op het Minister’s Field het graan werd verbouwd voor dit distillaat. Door het gebruik van onder meer het uitstekende Islay graan, speciaal geselecteerde vaten en druppel distillatie is een whisky gecreëerd met een opmerkelijke diepgang en complexiteit voor zijn 6 jarige leeftijd. Ook hierbij geldt dat onderzoek van Master Distiller Jim McEwen heeft uitgewezen dat een dermate jonge whisky bij een alcohol percentage van 50% het beste tot zijn recht komt waardoor deze op dit percentage cask strength gebotteld is.

Neus:  klassieke Islay aroma’s en florale met tonen van tijm, jeneverbes en meidoorn die gevolgd worden door aroma’s van zacht fruit, groene druiven, meloen en ananas

Smaak:  stevig en vol met een moutig aroma. Echte puurheid waarbij subtiele tonen van kaneel en eikenhout versterkend werken. Ook de tonen uit de neus keren licht terug maar dit keer met een olie-achtig mondgevoel.

Afdronk: gepassioneerd en lang

kopen

Bruichladdich Laddie 10 Unpeated (46%)

Bruichladdich Laddie 10 UnpeatedEén van de eerste Bruichladdich distillaten die in 2001 het levenslicht zag kort nadat de verwaarloosde distilleerderij voor het eerst in jaren weer was opgestart. Een whisky op basis van uitsluitend Schotse gerst die langzaam gefermenteerd is waardoor een zuiverder distillaat ontstaat, trickle gedistilleerd voor een romigere textuur en op 46% gebotteld voor extra smaak. Daarna heeft de whisky 10 jaar op Bourbon vaten  in combinatie met een klein aantal sherry vaten gerijpt in een van de pakhuizen alvorens in 2011 te zijn gebotteld. Het resultaat, een niet geturfde Laddie die een heel ander inzicht in Bruichladdich geeft.

Neus:  erg fris en ziltig, meer dan andere Laddie, met tonen van zeelucht, pijnboom sap, mos en limoen. Tonen van honing, verse citroen pitten, vanille en banaan komen wat later naar boven. Met het toevoegen van water verschijnen ook aroma’s van noten, chocolade, eikenhout, bourbon, sherry, rozijnen en versgebakken brood

Smaak: licht ziltig met veel vanille, toffee, moutsuikers en een toets van sinaasappel. Droge tonen van gerst, poedersuiker, vanille van het eikenhout en citroen

Afdronk: lang en levendig met terugkerende tonen van met name citroen maar ook eiken, peper en gember

reserveren (binnenkort verwacht)

Port Charlotte Scottish Barley (50%)

Bruichladdich Port Charlotte Scottish BarleyGezamenlijk met de PC 11 die alleen in ‘tax free zones’ verkrijgbaar is is dit de eerste Port Charlotte die volledig is gedistilleerd uit inheemse Schotse gerst soorten. De opvolger van ‘The Peat Project’ en natuurlijk een geturfde spirit van 40 ppm en gerijpt in Port Charlotte zelf. Deze multi vintage botteling heeft gerijpt op vaten van zowel Europees als Amerikaans eiken en is gebotteld op 50% waardoor de hout aroma’s ook goed naar voren komen en er een perfect evenwicht ontstaat tussen bloemige elegantie van Bruichladdich en de stevige turfrook waar Port Charlotte om bekend staat.

Neus:  in het begin vooral turf tonen die nadrukkelijk aanwezig zijn maar langzaamaan gevolgd worden door tonen van zeelucht, jodium, zwarte peper, leder, tabak, gerookt eikenhout, paprika en natte zeilen. Later wat warmere tonen van vanille, dadels, peer, vijgen, walnoten en toffee

Smaak: zoete turfrook aroma’s en mout gevolgd door een frisse ziltigheid en tonen van toffee, vanille, citrus en een toets van eikenhout. Erg warm, zacht zoet en rokerig

Afdronk: lang en hartverwarmend

kopen

Bruichladdich Octomore 6.1 167PPM (57%)

Bruichladdich Octomore 6.1De nieuwste expressie van ’s werelds zwaarst geturfde whisky, de Octomore 6.1. Een 5 jaar oude Bruichladdich botteling met een rijping op vaten van Amerikaans eiken en een pittig turf aroma. Een aroma dat zelfs zo pittig is dat het maar liefst 167 PPM haalt. Volledig gemaakt van Schotse gerst en na 5 jaar gebotteld op vat sterkte van 57% en in een beperkte oplage verkrijgbaar.

Neus: zeer sterke aroma’s van turf en turfrook in combinatie met tonen van nat zeewier, een lichte frisheid, jodium, heidebloemen, munt en limoen

Smaak: Opnieuw turf en turfrook met tonen van gemoute gerst, zoet eikenhout, vanille, geroosterd roggebrood en walnoten. Aroma’s van verse limoen, gestoofde appel en peer en een lichte ziltigheid volgen snel

Afdronk: warm en rijk

kopen

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: