Een reactie plaatsen

Drinken of investeren? Nieuwe bottelingen van gesloten distilleerderijen!

Onder het mom van, drinken is lekker maar investeren is ook leuk, hebben we de afgelopen maand een paar leuke ‘investment whisky’s’ ingekocht waarvan de meesten ook nog eens heel betaalbaar zijn om gewoon te drinken. Whisky is per slot van rekening letterlijk en figuurlijk het vloeibare goud en de prijzen van sommige bottelingen stijgen in een hoog tempo. Vaak zijn het limited releases van bestaande distilleerderijen maar ook heel vaak bottelingen van gesloten of nauwelijks actieve distilleerderijen.

Deze laatste twee komen hier aan bod met enkele mooie bottelingen door onafhankelijke bottelaars. Bottelingen van de gesloten distilleerderijen Caperdonich, Imperial en Rosebank. Twee bottelingen van de museum distilleerderij, ze produceren inmiddels wel weer maar dat mag geen naam hebben, Bladnoch. En een botteling van de sinds juni 2013 weer producerende Glen Keith distillery.

Hieronder een mooi overzichtje met wat meer info per distilleerderij en whisky.

Bladnoch

Carn Mor “Celebration of the Cask” Bladnoch 1990 23yo (57%)

Carn Mor Celebration of the Cask Bladnoch 1990 23yoEen Bladnoch botteling in de Carn Mor Celebration of the Cask serie. Een 23 jaar oude Lowlands botteling die gedistilleerd is op 29-01-1990 en gerijpt heeft op Bourbon Hogshead vaten. Een single barrel (vat #30008) uitvoering die op vatsterkte van 57% op 04-02-2013 gebotteld is in een oplage van 137 flessen. Uiteraard niet koud gefilterd en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: Erg geurig en kruidachtig met tonen van koriander, wijnstokken en citroengras

Smaak: romig met tonen van verse meloen, kruiden, gember en een vleugje grapefruit

Afdronk: slepend met tonen van citrus en een klein beetje vanille

kopen

Bladnoch 20yo Connoisseurs Choice 1993 – 2013 (46%)

Bladnoch 1993 20yo Connoisseurs ChoiceDeze 20 jaar oude Lowlands single malt komt van de meest zuidelijke distilleerderij van Schotland, Bladnoch, die van 1993 tot 2001 gesloten was. En botteling in de Connoisseurs Choice serie van de onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail. Gedistilleerd in 1993, kort voor de tijdelijke sluiting, en gerijpt op refill sherry hogshead vaten alvorens eind 2013 te zijn gebotteld. Uiteraard non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: fris met wat kruiden waaronder verse munt, subtiele malt aroma’s en tonen van exotisch fruit

Smaak: verwarmend met een hint van mosterd poeder, romig en zoet en met mooie ronde fruit tonen, voornamelijk perzik

Afdronk: klassiek Lowlands, zacht met wat fruit en een beetje kruiden

kopen

Caperdonich

Caperdonich 14yo Connoisseurs Choice 1999 – 2013 (46%)

Caperdonich Connoisseurs Choice 12yo 1999 2012Deze 14 jaar oude Speyside single malt van de in 2001 gesloten en in 2010 gesloopte Caperdonich distilleerderij is gebotteld in de Connoisseurs Choice serie van onafhankelijk bottelaar Gordon & MacPhail. Gedistilleerd in 1999 en gerijpt in een refill sherry hogshead vat alvorens eind 2013 te zijn gebotteld op 46%. Uiteraard non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: een intens fruitig bouquet met abrikozen, wat limoen, vanille, meloen, banaan, exotisch zoet met wat marsepein en sherry

Smaak: droge sherry en eikachtige met romige tonen en wat chili kruiden

Afdronk: middellang met droge tannines en terugkerende van vanille en chili kruiden

kopen

Glen Keith

Glen Keith 21yo Signatory Vintage Cask Strength 1992 – 2013 (59,5%)

Glen Keith 21yo Signatory Vintage Cask Strength 1992 - 2013Deze 21 jaar oude Speyside single malt van de in 2000 gesloten Glen Keith distilleerderij is gebotteld in de Vintage serie van de onafhankelijke bottelaar Signatory. De Glen Keith whisky’s werden vroeger vooral gebruikt voor de blends van Passport whisky maar zijn tegenwoordig erg populair bij onafhankelijke bottelaars. Deze Vintage is gedistilleerd op 1 oktober 1992 en heeft 21 jaar gerijpt in ex-bourbon vaten alvorens op 21 oktober 2013 te zijn gebotteld. Het is een double cask release van vat #120561 en #120565, resulterend in 326 flessen, gebotteld op vatsterkte (cask strength) van 59,5%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: groen fruit, haver cake en vanille custard met wat winter kruiden

Smaak: dikke sinaasappel marmelade met een peperige en eiken body, wat vanille ijs, zoethout tonen en een hint van groen fruit

Afdronk: lang en fruitig met tonen van vanille en toast

kopen

Imperial

Blackadder Raw Cask Imperial 17yo 1995 (53,5%)

Blackadder Raw Cask Imperial 17yo 1995Deze Blackadder Raw Cask Imperial 17yo uit 1995 is een 17 jaar oude botteling van de gesloten Imperial distilleerderij door onafhankelijk bottelaar Blackadder. De Imperial distilleerderij ligt in de Speyside en werd in 1998 stilgelegd. Sinds die tijd zijn whisky’s van dit huis extreem schaars.

Deze 17 jaar oude botteling door Blackadder is gedistilleerd op 22 mei 1995 en heeft gerijpt op ex-bourbon hogshead vat nummer 50078. In maart 2013 gebotteld op natural cask strength van 53,5% in een oplage van 292 flessen in de Raw Cask serie. Uiteraard zonder koude filtratie (non chill filtered) en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: tonen van vanille, gras, veel fruit en een licht pepertje

Smaak: een lichte peperigheid in combinatie met frisse fruit tonen van appels, bananen en perzik en wat florale aroma’s met een licht kruidigheid en romigheid

Afdronk: lang en puur

kopen

The Ultimate Imperial 18yo 1995 (46%)

The Ultimate Imperial 1995The Ultimate Collection is een serie whisky’s van de Nederlandse onafhankelijke bottelaar van Wees. Alle flessen zijn single cask bottelingen, niet bijgekleurd en zonder koudefiltratie en zijn speciaal geselecteerd door Han en Maurice van Wees.

Deze 18 jaar oude Speyside single malt van de gesloten Imperial distilleerderij is gedistilleerd op 21 augustus 1995 en heeft gerijpt op hogshead vat #50146 alvorens in een limited release van 351 flessen op 6 maar 2014 te zijn gebotteld. Het is de opvolger van de 17yo uit vat #50134. Deze 18 jaar oude editie is wat olie-achtiger en droger en heeft een stevigere body.

Neus: honing, kalk, bijenwas, vanille, marsepein en karamel

Smaak: karamel, honing, wasachtige tent doek, amandel, kalk, grafiet en hout

Afdronk: honing, kalk, karamel en amandel met een hint van kastanjes

kopen

Imperial 18yo Signatory Vintage Cask Strength 1995 – 2014 (51,9%)

Imperial 1995 Signatory Vintage 18yoEen 18 jaar oude Speyside single malt van de sinds 1998 gesloten Imperial distilleerderij in de Vintage series van de onafhankelijke bottelaar Signatory. Gedistilleerd op 21 augustus 1995 en gerijpt op hogshead vat #50143 en #50144 alvorens op 7 januari 2014 te zijn gebotteld. Een double cask release resulterend in 573 flessen, gebotteld op vatsterkte (cask strength) van 51,9%, non chill filtered en zonder toevoeging van natuurlijke kleurstoffen.

Geen proefnotities beschikbaar.

kopen

Imperial 19yo Gordon & MacPhail 1994 – 2013 (43%)

Imperial 1994 Gordon MacPhailDeze 19 jaar oude Speyside single malt van de sinds 1998 gesloten Imperial distilleerderij is gebotteld door de onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail. Gedistilleerd in 1994 en gerijpt op een 1st fill sherry butt en een refill hogshead vat van Amerikaans eiken alvorens op 15 juli 2013 te zijn gebotteld in gelimiteerde oplage.

Neus: tonen van ingeblikt fruit en gouden karamel, bramen, appels en pap

Smaak: gestoofde appels en gebrande noten gevolgd door appeltaart, bruine suiker en een klein beetje kruiden die een goede balans brengen

Afdronk: middellang met voornamelijk eikenhout, wat hennep en een aangename pittige bitterheid

kopen

Rosebank

Rosebank 24yo Gordon & MacPhail Rare Old 1989 – 2013 (46%)

Rosebank 24yo 1989 2013 Gordon MacPhail Rare Old 1Een 24 jaar oude Lowlands single malt van de sinds 1993 gesloten Rosebank distilleerderij gebotteld in de Rare Old serie van onafhankelijk bottelaar Gordon & MacPhail. Een single cask release, vat #RO/13/03, gedistilleerd in 1989 en gebotteld in 2013. Uiteraard non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen, op 46%.

Neus: subtiele sherry invloeden met groene appel en ananas aroma’s en delicate hints van bijenwax

Smaak: gekneusde zwarte peper met tonen van anijszaad en grapefruit

Afdronk: middellang

kopen

Op zoek naar nog meer whisky’s van gesloten distilleerderijen? Kijk dan hier.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: