Een reactie plaatsen

Oude (on)bekende: Glen Scotia

Glen Scotia DistilleryGlen Scotia, veel liefhebbers zal het wellicht bekend in de oren klinken maar daar houdt het dan meestal ook wel op. Het is een van die distilleerderijen die door verreweg de meesten niet als ‘mainstream’ gezien wordt en daarom vaak ook niet als interessant wordt beschouwd. Een verkeerde conclusie, zo vinden wij. Alhoewel we eerlijk moeten toegeven dat wij het ook lang zo gezien hebben. Hetzelfde geldt overigens voor Springbank, nota bene de ‘grote’ buurman. Enfin, whisky wijsheid komt met de jaren en het toenemende aantal glazen (lees: flessen) die je drinkt, het is weer eens bewezen.

Glen Scotia is er al sinds 1832. In dat jaar werd het opgericht door de familie Galbraith die de distilleerderij bijna een eeuw in hun bezit hadden. In 1919 ging het van de hand naar het grote West Highland Malt Distillers. Een grote marktspeler vergelijkbaar met het Diageo van nu die in 1924 failliet ging. Gevolg was een nieuwe verkoop, dit keer aan Duncan MacCallum. Lang duurde de vreugde niet want in 1928 ging het slot op de deur om er vijf jaar later, in 1933, pas weer af te komen. Het zou niet de laatste sluiting zijn want ook in 1984 gaat de distilleerderij dicht. Ook dit keer voor vijf jaar maar vijf jaar later is het in 1994 opnieuw raak. Glen Catrine Bonded Warehouse Ltd. kreeg de distilleerderij in handen en de productie werd opnieuw gestaakt. Sinds 2000 draait men weer op volle toeren met dank aan personeel van de Loch Lomond distilleerderij. Nog zo’n onbekende die u dan wellicht nog wel uit de Kuifje strips herkent.

De Glen Scotia distilleerderij, vroeger enkel bekend als Scotia, staat in Campbeltown waar ook de gelijknamige whisky streek naar is vernoemd. Een klein plaatsje dat naast de Glen Scotia en Springbank distilleerderijen ook nog die van Glengyle herbergt. Het moet gezegd worden, Glen Scotia, is wel verreweg de kleinste. Zelfs een van de kleinsten van Schotland. Slechts 5 werknemers van Loch Lomond houden hier de boel draaiende. De productie bedraagt zo’n 150.000 liter per jaar maar met zo weinig personeel maakt het de distilleerderij verhoudingsgewijs wel direct tot een van de productiefste.

Lang waren er geen eigen releases en was Glen Scotia vooral bij independent bottelaars als Gordon & MacPhail, Blackadder en Signatory Vintage verkrijgbaar. Slechts een 6yo Peated en een 12yo kwamen er op de markt  maar sinds eind 2012 staat er een nieuwe core range bestaande uit een 10yo, 12yo, 16yo, 18yo en 21yo waarvan de tweede er inmiddels niet meer is. Frappant is het dat er tussen 1994 en 2000 nauwelijks geproduceerd werd waardoor het praktisch onmogelijk is om in 2012 een nieuwe 18 jaar oude uitvoering op de markt te brengen. Een snel rekensommetje leert echter dat deze oudste release dus wel gebotteld moet zijn in het jaar van de laatste sluiting. Logisch gevolg is dat er dus maar heel weinig moeten zijn dan wel dat Glen Scotia ook jaargangen van voor 1994 uitbrengt waardoor de 18yo in feite ouder is dan de vermelding. Iets wat we recent bij veel GlenDronachs ook tegenkwamen.

Tot zover de distilleerderij, hieronder de proefnotities voor de drie huidige malts die slechts in beperkte oplage verkrijgbaar zijn. Daaronder ook een linkje naar enkele ‘independent’ Glen Scotia bottelingen.

10 years old (46%)

Glen Scotia 10yoNeus: lichte aroma’s van kamille thee, ontbijtgranen, kamperfoelie, groene appel, vanille wafels en zoete mout

Smaak: golven van limoen, peer en kiwi gevolgd door nootachtige honing aroma’s, olie, eiken en vanille zoetheid

Afdronk: licht, aangenaam en zacht met tonen van boter, amandelen en hazelnoot

16 years old (46%)

Glen Scotia 16yoNeus: gerst grist en tonen van Manuka honing, sigaren kisten, hout schaafsel en citroenschil

Smaak: tonen van lemon curd en gedroogde abrikozen, peperkoek en zeenevel met een olieachtig karakter en veel scherpe kruiden

Afdronk: aroma’s van vanille custard, pralines en gedroogd fruit

18 years old (46%)

Glen Scotia 18yoNeus: honingachtig met romige aroma’s van vanille en gemixt fruit met peper

Smaak: lemon curd en marmelade, peperkoek bak kruiden, Manuka honing, perzik, nectarine en karamel

Afdronk: houtachtig en kruidig

Glen Scotia 21yo21 years old (46%)

Neus: een mix van noten en kruiden, tonen van citrus schil en toffee

Smaak: stroop en tonen van peperkoek biscuits, tropisch fruit en mout

Afdronk: romig en zoet met tonen van Manuka honing en geroosterde pecan noten

Alle Glen Scotia bottelingen, inclusief die van onafhankelijke bottelaars, kun je hier kopen bij Dramtime.nl

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: