1 reactie

Binnenkort verwacht: Waterford Whisky

Ierse whisky zonder ‘e’, het kan bij Waterford. Voormalig wijnhandelaar en whisky pionier Mark Reynier doet het in Ierland bij zijn Waterford distilleerderij. De voormalige wijnhandelaar en redder van Bruichladdich in 2000 kocht van de 58 miljoen pond die hij van Remy Cointreau kreeg voor Bruichladdich de oude Guinness brouwerij in Waterford. Hier startte hij in 2014 aan een nieuw project met een ultramoderne distilleerderij om geschiedenis te schrijven.

Vermoedelijk mede door zijn wijn achtergrond draait het bij Waterford Whisky om terroir. Omdat volgens Mark terroir belangrijker is dan bijvoorbeeld landsgrenzen schrijft hij Waterford Whisky in plaats van Whiskey. De filosofie van Waterford draait echter niet alleen om terroir maar ook om de verschillende soorten gerst (ook wel ‘The Cathedral of Barley genoemd’) en de distilleerderij (bij Waterford bekend als ‘The Facilitator’).

Terroir

In het zonnige zuidoosten van Ierland kruisen door de Golfstroom verwarmde lucht en vochtige lucht elkaar. Dit zorgt voor een prachtig groen landschap, vruchtbare bodems en ’s werelds beste gerst aldus Waterford! Deze gerst is een belangrijke bron van complexe smaken in een malt whisky waardoor Waterford er zich erg op focust. Locatie, de aarde waar de wortels in groeien en het microklimaat waarin de gerst rijpt zijn hierin belangrijk…. het terroir.

The Cathedral of Barley

Waterford werkt met meer dan 80 verschillende Ierse boeren die allemaal op hun eigen manier gerst telen. Organisch, bio dynamish, etc. De opslagruimte waar al deze gerst apart wordt opgeslagen heet The Cathedral of Barley. Hier wordt de integriteit van het terroir gegarandeerd. Elke boerderij heeft hier zijn eigen plek en de gerst is daardoor volledig traceerbaar. Deze wordt daarna ook apart gemout en gedistilleerd waardoor het terroir van elke boerderij in de whisky wordt vastgelegd.

The Facilitator

Sinds 1792 staat er een brouwer aan de oevers van de Suir rivier. Na de overname van Guinness in 2014 is deze verbouwd tot de Waterfor Distillery. Een bijzonder technologische distilleerderij die ook wel The Facilitator genoemd wordt en waar elke week de graan van een andere boerderij gedistilleerd wordt.

Neem deze drie bakens en je krijgt Waterford whisky. Sinds januari 2016 wordt er gedistilleerd en sinds medio 2020 is er whisky op de markt. Gerijpt in Frans en Amerikaans eiken en met een focus op dat o zo belangrijke terroir. Op elke fles staat een Téireoirm code waarmee je op de website van Waterford een ongekende stroom aan informatie krijgt met bate tot de betreffende whisky.

En gelukkig komt Waterford naar Nederland. Iets later dan gepland maar eind augustus verwachten we onderstaande vier releases zeer beperkt in huis te hebben.

Waterford Ballymorgan 1.1 (50%)

Ouderwetse gerst geteeld door Robert Milne op een van de belangrijkste brouwgerst- terroirs van Ierland – de beroemde Clonroche-serie in Co. Wexford – een uur ten noordoosten van de distilleerderij – met zijn leemachtige, kleigronden afgeleid van leisteen en graniet.

Gebotteld op 50%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen, als limited edition van 9.000 flessen.

Waterford Sheestown 1.1 (50%)

Irina gerst, verbouwd net buiten de historische stad van Kilkenny 50km noord van de distilleerderij, komt van een drassig lowland terroir dat vooral bestaat uit lijmsteen. Phil O’Brien, vader van distillery medewerker Maura, verbouwd hier de gerst.

Gebotteld op 50%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen, als limited edition van 9.000 flessen.

Waterford Bannow Island 1.2 (50%)

De tweede release van de distillatie van Overture-gerst uit 2016, geteeld door Ed Harpur aan de uiterste zuidkust van Co. Wexford, waar met zout beladen Atlantische winden en zandgronden een uniek, zij het enigszins uitdagend, terroir creëren . Het was hier dat de Noormannen hun eerste eerste veroveringsstappen zetten in 1169. Zandbanken en door de wind geblazen duinen verrijzen boven een verloren stad die lang van de kaart is verdwenen.

Gebotteld op 50%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen, als limited edition van 9.000 flessen.

Waterford Ballykilcavan 1.2 (50%)

De tweede release van de distillatie van 2016 met Taberna-gerst, gekweekt door David Walsh-Kemmis ten westen van de rivier de Barrow in Co. Laois waar de vruchtbare akkers worden beschut door eeuwenoud bos. David is de dertiende generatie sinds 1639 die in Ballykilcavan werkt. En hier, van zijn oude boerderij, kwam de gerst van 2015 voor de inaugurele botteling.

Gebotteld op 50%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen, als limited edition van 9.000 flessen.

Eind augustus verwachten we zeer beperkt voorraad van bovenstaande vier bottelingen. Wil je een set reserveren? Mail dan naar info@dramtime.nl.

UPDATE 30/9/20: De Waterfords zijn nu hier te bestellen op Dramtime.nl!

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Eén reactie op “Binnenkort verwacht: Waterford Whisky

  1. […] (bij Waterford bekend als ‘The Facilitator’). Daar schreven we vorig jaar al over en dat kun je hier terug […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: