3 reacties

Highland Park Valhalla: Thor!

Gisteren was het dan zo ver, de Nederlandse introductie van de eerste van de ‘Whisky of the Gods‘:

THOR!

Met 5 man sterk vertrokken we vroeg in de middag vanuit Musselkanaal naar de Vondelkerk in Amsterdam, waar Maxxium (de Nederlandse importeur van o.a. Highland Park) een selecte groep mensen had uitgenodigd om de introductie van deze exclusieve Highland Park whisky bij te wonen. De Vondelkerk is rond 1870 ontworpen door architect P.J.H. Cuypers in een neo-gotische stijl, en was afgelopen maandag ter ere van THOR ingericht als een Noorse gelachkamer uit de tijd van de Vikingen. Lange houten tafels en banken waren in de zaal opgesteld, gedekt met o.a. schapenvellen met daarop brood en uiteraard whisky! (want daar kwamen we tenslotte voor)

Highland Park Thor introductie in de Vondelkerk te Amsterdam Highland Park Thor introductie in de Vondelkerk te Amsterdam

De introductie begon met een verhaal over de historie van Highland Park en een spectaculair filmpje over Thor.

Orkney

Een vraag die bij veel mensen speelt is: ‘waarom als thema Noorse mythologie?’. De reden hiervoor is dat Orkney (de thuisbasis van Highland Park)in de 8ste en 9de eeuw werd gekoloniseerd door de Vikingen, en daardoor lange tijd het centrum was van de Vikingen beschaving in Groot Britannie. De invloed van de Vikingen was dermate sterk dat er tot in de 19de eeuw Norn werd gesproken in plaats van Gaelisch.
Reden genoeg voor Highland Park om de oude goden van de Vikingen te eren met een nieuwe serie whisky’s: de Valhalla collectie, waarvan Thor de eerste is.

Thor

Thor was de zoon van Odin en was de god van de donder en van de oorlog. Zijn favoriete bezigheid was het verslaan van reuzen. Dit deed hij met behulp van zijn enorme kracht en met zijn oorlogshamer Mjölnir. Thor zorgde voor orde in de chaos.

Bij zo’n machtige grote godheid hoort een machtige whisky, en dat is ze bij Highland Park goed gelukt! De whisky heeft 16 jaar gerijpt op ex-Oloroso sherry vaten van Spaans en Amerikaans eiken, en is gebotteld op natuurlijke vatsterkte van 52,1% alcohol. Door gebruik van Orkney turf voor het drogen van de gemoute gerst, alsmede door het gebruik van de ex-Oloroso vaten en de unieke weersomstandigheden op Orkney is Thor een krachtige single malt met een explosieve rijke neus van rook, citrus, verse gember en gestoofde pruimen. In de mond is het alsof Thor zelf te keer gaat met zijn hamer Mjolnir, krachtige aroma’s, eerst droog met tonen van pittige gemberkoek, later wordt hij zachter met vanille, zwarte bessen, mango, perzik en een vleugje kaneel. De afdronk blijft lang na donderen, met aroma’s van vanille en kruiden.

Begeleid door dreigende muziek en onder daverend applaus werd Thor door echte Vikingen de Vondelkerk binnengedragen. Op hetzelfde moment werd iedereen in de zaal voorzien van een glas met ‘heilige’ gerstenat en werden we door de Highland Park brand manager Martin Markvardsen begeleid in de nosing & tasting van deze prachtige whisky.

Martin Markvardsen holding up Thor at the Stockholm release

Limited Edition

Highland Park Thor is een beperkte oplage van slechts 23.000 flessen wereldwijd, waarvan maar 2000 flessen voor de Nederlandse markt beschikbaar worden gesteld. Als we terugkijken naar de Magnus serie van Highland Park, en helemaal na het proeven van Thor, ligt het in de verwachting dat Thor een collectors item gaat worden en dus de komende jaren alleen maar in waarde zal gaan toenemen. De fles komt in een fraai houten rack die de contouren van de oude Vikingen schepen weerspiegelt.

IHighland Park Valhalla: THOR

THOR kost € 149,- en is hier te bestellen.

 

Over Enrico Klein

That's all private stuff!

3 reacties op “Highland Park Valhalla: Thor!

  1. […] Hij is er inmiddels, lees hier ons verslag van de introductie in Amsterdam op maandag 2 april 2012! […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: