3 reacties

From Asia with ……….. wijnspa!

china-vlagEen glas rode wijn. Daar had ik best wel veel zin in zo richting kerst. Gelukkig verkoopt mijn hotel in Beijing het ook per glas. En dat per glas verkopen is een unicum, iets wat bij veel Chinese eetgelegenheden niet gebruikelijk is. Je koopt een fles, ook als je alleen bent, en als je ‘m niet opdrinkt neem je ‘m mee. Dit resulteert erin dat de gemiddelde Chinees dit pas 3 of 4 dagen na openen doet. Want, hoe ouder hoe beter.  Iemand doet er dus ook goed aan uit te leggen dat dit in het geval van flessen vaak het geval is, in het geval van een  glas niet.

Dat glas wijn viel overigens ook nogal tegen. Het had meer met water en een wrange druivensmaak te maken dan dat  het wijn was, maar daarover later misschien meer. Chinese makelij, dat moet gezegd worden, en de wijn in mijn glas was voor veel doeleinden geschikt, behalve voor het opdrinken.

Maar echt niet elke wijn van Chinese makelij is slecht. Het feit dat er tegenwoordig ook veel Chinese wijn in Europa verkocht wordt geeft dat nog maar eens aan.

Maar dat verkopen is niet het enige dat Chinezen met hun wijn doen. En dan komen we op het heikele punt in deze column, men giet het ook graag in een bad en noemt dat vervolgens een wijnspa.

Juist, zult u denken, kan het nog erger? Nee, volgens mij niet! Althans als je aan een Franse wijnmaker verteld dat je een dag in een wijnspa hebt doorgebracht zul je het chateau waarschijnlijk nooit levend verlaten. Maar zo vlak voor de kerst klinkt het als het ideale kerstcadeau voor een vrouw. ‘Een dagje naar de wijnspa schat’, hoort u het uzelf al zeggen?

En ik weet het, wij moeten niet zeuren, in Spanje staat per slot van rekening ook zo’n ding. Maar het blijft voor wijnliefhebbers toch een heikel punt, een wijnspa. Ook niet heen gegaan dus, al is het alleen al omdat het nogal uit de richting is. Om over de prijs nog maar te zwijgen. Men vraagt gerust meer dan duizend euro voor een bezoekje. En voor al dat geld mag je toch wel een bad van Rothtschild verwachten lijkt mij. Dat zou dan wel erg zonde van de wijn zijn!

In Fogang, Guangdong, staat er één. Voor een groot bedrag mag je er een dag vertoeven in de wijn. Zowel in het bad als in het glas. En je vraagt je dan toch of die wijn in het glas uit…. Enfin, het trekt veel Chinezen aan. Wijn is in, vooral als het van buiten China komt en er een bekende naam op staat. En ook in de wijnspa is keuze genoeg. Van baden met goedkope wijnen tot baden met dure wijnen zo blijkt na enig navragen.

Toevallig sprak ik gisteren dus iemand die een ‘regelmatige’ bezoeker is. Ook van het Rothschild bad. Een bad dat omgerekend 3500 euro per uur kost en wordt gevuld met tien flessen Rothschild. Ik zal heel eerlijk zijn, ik begrijp hier niks van. Dat een wijntje op z’n tijd goed is voor je bloedsomloop, hart, leven en etcera is nog te verklaren. Maar het positieve effect van wijn op de huid is mij volledig onduidelijk. Ik vraag me dan ook af, wordt de wijn ook hier tot 35 graden verwarmd of zit je er gewoon ijskoud in? En kun je dan ook voor Rothschild uit een bepaald jaar kiezen? Tsja het zijn toch van die vragen die je dan bezig houden…

Het antwoord zal ik voorlopig wel niet krijgen. Maar weinig Chinezen spreken Engels, ze scheppen niet op over zulke bezigheden, en zelf gaan zit er voorlopig niet in. Al is het alleen al vanwege de principes.

Wie wel over zijn principes heen wil stappen en toch eens een bezoekje wil brengen, laat het me weten, ik ben benieuwd! En nee, ik doe niet hetzelfde als een Franse wijnboer…

 

Fijne feestdagen! Dat u er een lekker glas rode wijn op zult drinken!

 

再见

Tom-Roderick

 

In deze column reeks verschenen eerder:

From Asia with ……….. slangenlikeur!

From Asia with ……… rode wijn!

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: