Een reactie plaatsen

From Asia with ……… Rượu đế!

vietnamRượu đế zult u denken, wat is dat nu weer. Azië staat bekend om zijn vele rijstwijnen die vooral uit Japan en China komen maar ook in Vietnam is deze wijnsoort onverminderd populair. Toch is Rượu đế iets anders. Deze drank is meer een likeur die gemaakt wordt van zowel rijst met- als zonder gluten. Een zachte rijstdrank die jarenlang illegaal in vele Vietnamese huishoudens werd gestookt.

Eigenlijk betekend Rượu đế niks anders dan Kans gras en dankt zijn naam aan het feit dat tijdens de Franse overheersing in Vietnam er veel illegaal gestookt werd tussen het 3 meter hoge Kans gras. De productie van alcohol was immers gelegaliseerd bij de staat en slechts verkrijgbaar bij een paar winkels. De rest van de bevolking zag een uitweg in het produceren van deze eenvoudige rijst likeur maar dat moest natuurlijk wel onopgemerkt gebeuren.

De drank bevat normalerwijze ongeveer 40% alcohol en komt vooral voor in het zuiden van Vietnam (de Mekong delta). Er zijn meerdere varianten waarbij aan alle wel een vage mythe is verbonden. Bestel het eens als je ooit in Vietnam komt. Bij de kleinere restaurants wordt het vaak nog steeds zelf gemaakt. Als je geluk hebt spreekt de eigenaar een beetje Engels en verteld hij je het verhaal achter zijn Rượu đế.

Tạm biệt ông,

Tom-Roderick

In deze column reeks verschenen eerder:

From Asia with ……… Tuba kokosnoot wijn!

From Asia with ……… Taiwanese whisky!

From Asia with ……….. wijnspa!

From Asia with ……….. slangenlikeur!

From Asia with ……..… rode wijn!

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: