Rượu đế zult u denken, wat is dat nu weer. Azië staat bekend om zijn vele rijstwijnen die vooral uit Japan en China komen maar ook in Vietnam is deze wijnsoort onverminderd populair. Toch is Rượu đế iets anders. Deze drank is meer een likeur die gemaakt wordt van zowel rijst met- als zonder gluten. Een zachte rijstdrank die jarenlang illegaal in vele Vietnamese huishoudens werd gestookt.
Eigenlijk betekend Rượu đế niks anders dan Kans gras en dankt zijn naam aan het feit dat tijdens de Franse overheersing in Vietnam er veel illegaal gestookt werd tussen het 3 meter hoge Kans gras. De productie van alcohol was immers gelegaliseerd bij de staat en slechts verkrijgbaar bij een paar winkels. De rest van de bevolking zag een uitweg in het produceren van deze eenvoudige rijst likeur maar dat moest natuurlijk wel onopgemerkt gebeuren.
De drank bevat normalerwijze ongeveer 40% alcohol en komt vooral voor in het zuiden van Vietnam (de Mekong delta). Er zijn meerdere varianten waarbij aan alle wel een vage mythe is verbonden. Bestel het eens als je ooit in Vietnam komt. Bij de kleinere restaurants wordt het vaak nog steeds zelf gemaakt. Als je geluk hebt spreekt de eigenaar een beetje Engels en verteld hij je het verhaal achter zijn Rượu đế.
Tạm biệt ông,
Tom-Roderick
In deze column reeks verschenen eerder:
From Asia with ……… Tuba kokosnoot wijn!
From Asia with ……… Taiwanese whisky!