1 reactie

From Asia With ……… Tuba kokosnoot wijn!

philippinesRijstwijn kennen we allemaal wel, het staat beter bekend onder de naam sake en komt uit Japan. Maar kokosnoot wijn? Ik kende het niet totdat ik in de Filippijnen kwam waar het op sommige eilanden een vrij veel gedronken drank is.  De wijn is eigenlijk best lekker, wel een tikkeltje zoet, maar vooral het productie proces is interessant.

Op zich is dit proces niet zo heel moeilijk, het klimmen in de palmbomen is nog het lastigste. Maar het is de eenvoud die het interessant maakt. Die eenvoud maakt het dat Tuba ook wel drank van de armoedzaaiers genoemd wordt in dit deel van de wereld. Allereerst worden uit twee palm stammen twee kannen gemaakt met elk ruimte voor ongeveer een liter kokosnoot sap. In de eerste kan gaat Barok, het sap van Mangrove bomen. De tweede kan wordt vervolgens gevuld met het sap van de bloem van de kokosnoot. Hoe de verhoudingen van deze twee sappen tot elkaar staat is mij onbekend. Dit zou de specialiteit zijn van de Tuba maker. Vervolgens wordt de Tuba gefermenteerd en ontstaat een puur natuurlijke alcoholische drank.

Mocht je ooit ook naar de Filippijnen gaan maar Tuba niet kunnen vinden, dan kan dat kloppen. De drank staat bekend onder meerdere namen. Elk eiland geeft het zijn eigen naam, en vaak ook eigen bereidingswijze.

Op de Visayas Islands staat het vooral bekend als Tuba, Bahal or Bahalina. Tuba is hierbij de normale variant, Bahal is een paar maanden ouder en Bahaline is tenminste een jaar oud. Ook wordt op het eiland Leyte een rode variant gemaakt met behulp van Barok (een rode mangrove boom) sap.

In Luzon wordt de drank direct gedronken nadat hij van de boom komt waardoor het dus geen alcohol bevat en de gefermenteerde variant die vaak een paar dagen of weken oud is noemt men hier Lambanog.

Zelf maken kan thuis ook maar het vinden van mangrove sap zal niet makkelijk zijn. Laat het daarom gewoon lekker zitten en vereer de Filippijnen gewoon eens met een bezoekje. Tuba is namelijk echt niet de enige lekkernij van dit met zon overgoten land.

Moce

Tom-Roderick

In deze column reeks verschenen eerder:

From Asia with ……… Taiwanese whisky!

From Asia with ……….. wijnspa!

From Asia with ……….. slangenlikeur!

From Asia with ……..… rode wijn!

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Eén reactie op “From Asia With ……… Tuba kokosnoot wijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: