2 reacties

Nieuwe benadering van whisky – The Macallan 1824 Series

The Macallan 1824 Series

Bij Macallan is de kogel al een tijdje door de kerk maar bij veel whisky liefhebbers is het nog niet bekend. De traditionele The Macallan serie op basis van leeftijden gaat verdwijnen.  Volgens de distilleerderij is leeftijd slechts een nummer en heeft het geen enkele invloed op het feit dat een whisky dan wel niet beter gerijpt is en/of een betere kwaliteit heeft. Macallan zegt het beter te weten en veegt de leeftijden van de fles, ze worden vervangen door een kleur. Een besluit dat hopelijk de kijk van de consument op single malt whisky verandert.

Dat de verandering voor sommigen zeer onverwacht en ook onbegrijpelijk is is duidelijk. Maar Macallan experimenteert al water langer met whisky’s zonder leeftijdsaanduiding. In 2009 werd een proef gestart met de verkoop van whisky zonder leeftijdsaanduiding in belastingvrije zones zoals vliegvelden en cruiseschepen. Een serie die zo goed verkocht dat het daarmee Macallan definitieve duidelijkheid gaf over het gebruik van leeftijdsaanduidingen. Het nummer gaat van de fles en een andere aanduiding komt daar voor terug; kleur.

De Macallan 1824 series, whisky met een aanduiding op basis van de kleur.  Het mag duidelijk zijn dat men bij Macallan altijd zeer trots is geweest op de kleur van hun whisky, een mooie donkere kleur door het gebruik van eiken en zonder het toevoegen van karamel. Bob Dalgarno van Macallan vindt dat er echter meer zit in de kleur van whisky en wil dit ook gebruiken om verschillende whisky’s aan te duiden. Het resultaat is een serie van vier whisky’s die beginnen bij het lichte gedeelte van het kleurenspectrum en die eindigen bij het donkere. Van Gold naar Amber, naar Sienna en vervolgens de dieprode Ruby. Om tot dit resultaat te komen worden veel verschillende vaten gebruikt waarbij er een gezamenlijk factor is, allen zijn ex-sherry vaten.

Voor de smaak zijn er lichte veranderingen. De lichtere whisky’s zullen meer citrus en vanille tonen hebben terwijl de donkere whisky’s meer aroma’s van gedroogd fruit en chocolade bevatten. Een duidelijk switch ten opzicht van de huidige Macallan’s maar om nu te zeggen dat de smaakverandering zeer groot is, nee. Het zal even wennen zijn voor menig whisky liefhebber, en met name die van de Macallan’s maar veranderingen zitten in de aard van het beestje, ook die van whisky makers.

De nieuwe Macallan’s zijn vanaf volgende week bij ons verkrijgbaar evenals dat de ‘oude’ dat nog steeds zijn. Voor deze whisky’s geldt echter wel, op=op. U vindt de Macallan’s, waaronder één van de laatste in Nederland beschikbare The Macallan Fine Oak 30yo, hier op DramTime. Voor diegenen die niet langer kunnen wachten op de 1824 Series, hier alvast de proefnotities.

Gold, 43%

The Macallan GoldGerijpt op ex-sherry vaten van Amerikaans en Spaans eiken.

Neus: vanille, limoen en tonen van groen fruit, sinaasappel en chocolade met een lichte bloemen en eiken toets

Smaak:  citrus, ananas en peer, zacht, lichtzoet en met een toets van gember, kaneel en eiken

Afdronk: middelzoet, moutig en licht droog

Amber, 43%

The Macallan AmberGerijpt op ex-sherry vaten van Amerikaans en Spaans eiken

Neus: licht bloemig met tonen van citrus die over gaan in zoete vanille tonen, jonge granen, rozijnen, kaneel, toffee en appel

Smaak: zachte vanille tonen met een lichte toets van limoen en grapefruit, aroma’s van gekaramelliseerde appels, gembertonen en een toets van eikenhout

Afdronk: middellang  en lichtdroog met een toets van zacht fruit en graan

kopen

Sienna, 43%

The Macallan SiennaGerijpt op ex-sherry vaten van Amerikaans en Spaans eiken

Neus: uitdagende vanille aroma’s met tonen van sinaasappelschil, vanille suiker, elegante aroma’s van eikenhout en groene appels

Smaak: aroma’s van gedroogd fruit, vijf kruiden mix, nootmuskaat, gember, kaneel, gestoofd fruit en gember met tonen van dadels, vijgen, rozijnen en een vleugje sinaasappel en appel

Afdronk: zacht en warm met een licht kruidige toets en een hint van anijs

kopen

Ruby, 43%

The Macallan RubyGerijpt op ex-sherry vaten van Spaans eiken

Neus: cacao en marmelade met tonen van eikenhout, gedroogd fruit en stroop

Smaak: siroop, een vloed van gember, nootmuskaat,sinaasappel, tonen van verse dennennaalden, rozijnen, eikenhout en een lichte toets van rook en kruidnagel

Afdronk: lang

kopen

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

2 reacties op “Nieuwe benadering van whisky – The Macallan 1824 Series

  1. ze zijn bij Macallan al een tijdje de weg kwijt, waar is die whisky die ze vroeger maakten, die Rolls Royce onder de whisky’s, gerijpt op mooie sherry vaten, toen die mislukte fine oak, werd de Rolls gewoon een Golf polo, en nu een kwaliteit op kleur, ik vind die duurdere (oudere) flessen er erg kunstmatig uitzien qua kleur. Volgens mij krijg je nu voor de prijs van een oude 10 jarige een kleurfles van een jaar of 7 de 15 jarige fine oak krijg je nu een iets donkere 11 jarige voor de prijs van de 15 jarige. Van Rolls naar 2e hands Dacia in 10 jaar. Go go go Glendronach van een op slot staande fiets naar Ferarri in ook 10 jaar.

  2. […] verdwenen en de whisky kreeg een naam op basis van zijn kleur. We schreven er destijds dit blogartikel over. Er kwam een storm van kritiek die ook vrij snel weer ging liggen en de 1824, ook zijn vele […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: