Een reactie plaatsen

Kilchoman: een nieuwe (on)bekende?

kilchoman historyKilchoman kennen de meeste van ons inmiddels wel. Het is de jongste distilleerderij van Islay die (pas) in 2005 werd opgericht en ze produceren hier enkele top single malts. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal achter Kilchoman en hoe maakt men hier whisky? Omdat het niet direct mogelijk is op het eerste vliegtuig naar Schotland te springen en zelf een kijkje te nemen, nemen we u mee in de wondere wereld van Kilchoman.

Zoals eerder al gezegd is Kilchoman de nieuwste distilleerderij in Schotland en werd het pas opgericht in 2004. 124 jaar nadat er voor het laatst een distilleerderij was geopend op Islay. Naast dat het Schotlands jongste is, is het ook meteen  één van Schotlands kleinste distilleerderijen met een productie van maar 100.000 liter spirit per jaar. En dat het wat tijd kost om op te starten bleek ook, het duurde tot 2009 voordat de eerste Kilchoman de fles zag.

Maar wat is nu eigenlijk het verhaal achter Kilchoman? In 2004 kwam Anthony Wills op het idee om voor zichzelf een distilleerderij te beginnen. De voormalige wijn professional wou namelijk op kleine schaal iets met whisky gaan doen. En niet zomaar een distilleerderij, nee eentje waarbij alles ‘in-house’ gebeurd zoals hij het zelf noemt. Een distilleerderij boerderij (farm distillery). Doordat de vraag op de international whisky markt al in de jaren ’90 en ’00 meer begon toe te spitsen op limited editions en een grote variëteit aan distillateurs, was de keuze snel gemaakt. Anthony zag een gat in de markt en combineerde het beste van drie werelden. De vraag naar de whisky die hij wilde distilleren, zijn eigen kennis en de drive om de ‘Kilchoman distillery farm’ op te zetten. Het motto: ‘taking whisky back to its roots’. Per slot van rekening is het whisky distilleren in Schotland ooit op de boerderij ontstaan en was de west kust de bakermat.

De locatie was snel gevonden. Islay heeft per slot van rekening alle ingrediënten die nodig zijn. De grond is er zeer vruchtbaar, er is genoeg water aanwezig alsmede turf en het heeft een hoge reputatie in whisky land. Bijkomend voordeel was ook dat Anthony het eiland al goed kende omdat zijn schoonfamilie  al meer dan 60 jaar veel grond en eigendommen bezat op het eiland. Het kostte dus ook niet veel moeite een geschikte plek te vinden. De Rockside Farm was direct de eerste keus vanwege de praktische gebouwen op de boerderij en omdat het bekend stond vanwege de beste gerst op het eiland.

Alles leek in kannen en kruiken maar het lastigste gedeelte moest natuurlijk nog komen. Er was geld nodig, veel geld. In ieder geval om de eerste 6 à 7 jaar door te komen.kilchoman cask Daarna zou de whisky hopelijk zijn werk doen. Met de 1 miljoen pond die bij individuen werd opgehaald kon een start worden gemaakt maar in de volgende 2 tot 3 jaar was nog eens 3.5 miljoen vereist. Het was af en toe de vraag of het project zou slagen maar dankzij de support van vele investeerders en het succes van de whisky is het geworden tot wat wij nu kennen als Kilchoman, distillateur van sublieme single malts. Het succes kwam gestaag maar in september 2009 werd de eerste whisky gereleased. Een 3 jaar oude single malt. Al snel kwam er vraag uit omringende landen en het wachten was op de eerste 100% Islay whisky die in juni 2011 werd gereleased. Ondanks dat de whisky’s allen nog zeer jong zijn worden ze met veel lof ontvangen en wordt er met smart gewacht op de eerste Machir Bay die in februari 2012 verscheen en de eerste 5 jaar oude sherry cask die in april 2012 uitkwam.

Inmiddels staat het fundament van Kilchoman als een huis en wordt er gewerkt aan een aantal series waarvan bij een gedeelte de eerste (paar) whisky’s al gereleased zijn. Helemaal onderaan dit artikel vindt u een overzicht van alle Kilchoman series en de reeds gereleasde whisky’s. Maar wat maakt nu echt het succes van Kilchoman? Dat is natuurlijk het productie proces. Een proces dat bij Kilchoman in een aantal opzichten zeer uniek is. Sinds de eerste whisky is gebotteld in 2009, is Kilchoman snel uitgegroeid tot een bekende Single Malt Whisky van hoge kwaliteit. Kilchoman is o.a. onderscheiden met twee prestigieuze IWSC Gold en Silver medailles in 2012, de Malt Advocate Artisan Whisky of the Year 2011 en en GQ’s Best of the best 100 things in 2012. Recent werd Kilchoman Machir Bay gekozen tot Whisky of the Year door de International Whisky Competition (IWC).

kilchoman distilling process

Kilchoman is een van de zes distilleerderijen die nog gebruikt maakt van ‘floor malting’. Het unieke aan Kilchoman is hierbij ook nog eens dat de gerst wordt geteeld op de boerderij, in plaats van dat het massaal ingekocht wordt van derden. Het betekend echter niet dat alle gerst op de boerderij geteeld wordt, daarvoor is simpelweg geen ruimte. Het overige deel wordt gekocht van de Port Ellen gerst velden. Het gerst van Kilchoman is van de ‘publican’ soort en kan beter tegen de weersomstandigheden dan kilchoman distillery overviewandere soorten. Begin mei wordt er gezaaid en in september wordt er geoogst op velden met een vochtigheidspercentage van 18 tot 20%.

Om precies te zijn, er wordt jaarlijks 100 ton gerst op de eigen boerderij verbouwd wat gelijk staat aan 30% van de productie. Deze gerst wordt strikt gescheiden gehouden van de ingekochte gerst zodat ook 100% Islay whisky’s gemaakt kunnen worden.

Dan het distilleerproces. Zowel de mash tun, de washbacks als de stills zijn speciaal voor Kilchoman gemaakt. Zo zijn de stills bijvoorbeeld een van de kleinste in Schotland. Alles voor een unieke whisky dus. In een volle wash still (3000 liter) kan zo’n 1000 liter met spirit met een alcohol percentage van 20% per keergemaakt worden. Met de spirit stills (1600) literkan zo’n 300 liter spirit met een alcohol percentage van 69% per keer worden gemaakt. Hieronder wat meer specifieke info over de capaciteiten van Kilchoman:

Mash Size 1.2 tonnes
Waters – 3 1st – 4600 litres @ 68C (Mashed in at 64C) 2nd – 1800 litres @ 80c 3rd – 4600 litres @ 90C
Washbacks Four stainless steel 1st and 2nd waters fill each to 6000 litres
Yeast 20kg of Mauri Distillers Yeast per wash back
Fermentation Time Average 100 hours
Wash Still Charged with 3000 litres
Spirit Still Charged with 1600 litres
Mashes 6
Distillation Runs 12   (1 wash back = 2 runs of the stills)
Spirit Reduction 69% ABV reduced to 63.5% ABV before filing
Cask Filling 22 casks per week

De spirit van Kilchoman is gereduceerd tot 63,5% alvorens de whisky in vaten wordt opgeslagen voor de rijping. Op dit moment maakt de distilleerderij, vanwege haar nog maar korte bestaan, vooral jonge whisky’s en deze rijpen op bourbon vaten van de Buffalo Trace distilleerderij uit Kentucky en sherry hogshead vaten van Miguel Martin uit Jerez, Spanje. Op dit moment liggen er zo’n 3000 vaten met whisky te rijpen in het oude pakthuis van Kilchoman. Op korte termijn krijgen deze vaten een onderkomen in een nieuw te bouwen opslag.

Tot slot de series van Kilchoman die al op de markt verkrijgbaar zijn (al dan niet uitverkocht of niet voor de NL markt). Hieronder een kort overzicht.

Machir Bay Het is de belangrijkste Kilchoman serie en de eerste release dateert uit 2012. Een release die direct ook IWSC 20212 Gold Award voor beste in zijn klasse won. Per jaar wordt een botteling uitgebracht en elke release is dus ook weer een jaar ouder waardoor de ontwikkeling mooi te zien is als u er een paar naast elkaar proeft. De rijping vindt plaats in een combinatie van bourbon en sherry vaten en de whisky staat bekend om een goed gebalanceerde combinatie van rijk tropisch fruit, turf rook, lichte vanille tonen en een intense zoetheid.

Machir Bay Release 2012 (46%) – uitverkocht

Machir Bay Release 2013 (46%) – kopen

Machir Bay Release 2014 (46%) – kopen

Machir Bary Release 2015 (46%) – kopen

Inaugural Releases

1st Inaugural Release (46%) – uitverkocht

100% Islay Inaugural Release (50%) – uitverkocht

100% Islay Misschien wel de beroemdste Kilchoman serie waarbij de complete productie op Islay, en zelfs op de distilleerderij, plaats vindt.  Gebotteld op 50% en met een lichter turf aroma dan andere releases. Een lichte en frisse whisky met tonen van citrus en limoen gevolgd door zachte turf rook en een lange zachte afdronk.

100% Islay 1st Edition (50%) – uitverkocht

100% Islay Cask Strength (61,3%) – uitverkocht

100% Islay 2nd Edition (50%) – kopen

100% Islay 3rd Edition (50%) – kopen

100% Islay 4th Edition (50%)  – kopen

100% Islay 5th Edition (50%) – kopen

Loch Gorm Vernoemd naar het gelijknamige zoetwater meer op Islay en bekend als de enige volledige ex-sherry cask rijping van Kilchoman. De Loch Gorm wordt zo af en toe  gereleased in een oudere uitvoering maar staat vooral bekend als een rijke sherry whisky met tonen van fruit, sherry, kruiden, turf, kruidnagel en een aanhoudende zoetheid.

Loch Gorm 2013 Release (46%) – kopen

Loch Gorm 2014 Release (46%) – kopen

Loch Gorm 2015 Release (46%) – kopen

Vintages De vintage releases zijn botteling uit speciaal geselecteerde nieuwe en refill bourbon vaten. Het betreft hier dan de oudste vaten die een stevig turf aroma en licht fruitige tonen afgeven. In de neus veel turf en fruit en in de mond vooral vullend met butterscotch, kruidnagel en een mooie zoetheid.

2006 Vintage Release (46%) – uitverkocht

2007 Vintage Release (46%) – kopen

2008 Vintage Release (46% – zomer 2015

WIN Casks De WIN Casks zijn speciale bottelingen voor de importeur in de Benelux, Whisky Import Nederland. Jaarlijkse releases met een rijping op bourbon vaten en altijd verkrijgbaar in een zeer beperkte oplage (van soms slechts 1 vat).

8th Single Cask Release WIN 2012 (61,1%) – kopen

9th Single Cask Release WIN 2013 (61,7%) – kopen

10th Single Cask Release WIN 2014 (54,9%) (PX sherry finish) – kopen

Sherry Cask Releases

Sherry Cask Release 2012 5yo (58,4%) – kopen

Specials

Feis Ile 2010 – Limited Cask Release (62.2%) – niet in NL verkrijgbaar

Feis Ile 2011 – Limited Cask Release (59,5%) – niet in NL verkrijgbaar

Feis Ile 2012 – Limited Cask Release (58,5%) – niet in NL verkrijgbaar

Feis Ile 2013 – Limited Cask Release (60,1%) – niet in NL verkrijgbaar

Feis Ile 2014 – Limited Cask Release (60,1%) – niet in NL verkrijgbaar

Feis Ile 2015 – Limited Cask Release (60,1%) – niet in NL verkrijgbaar

Single Cask Releses Door de jaren heen zijn er enkele single casks gereleased voor verschillende landen. Deze single casks zijn altijd samengesteld uit bourbon en sherry vaten en worden cask strength gebotteld.

Single Cask Release – Distillery only (61,7%) – niet in NL verkrijgbaar

Jaargangen en overige releases

5 Years Old 2006 (46%) – uitverkocht

Autumn 2009 Release (46%) – uitverkocht

Spring 2010 Release (46%) – uitverkocht

Summer 2010 Release (46%) – uitverkocht

Winter 2010 Release (46%) – uitverkocht

Spring 2011 Release (46%) – uitverkocht

Sanaig – kopen

Original Cask Strength – kopen

Port Cask Matured – uitverkocht

Madeira Cask Matured – oktober 2015

Voor nieuwe releases van Kilchoman kunt u het beste dit blog in de gaten houden en ons volgen op Facebook en Twitter. Nieuwe releases zullen we altijd vooraf aankondigen zodat u alvast een fles (of meer) kunt reserveren.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: