Een reactie plaatsen

Verslag DramTime Whisk(e)y Proeverij & Masterclasses

Afgelopen zondag was het dan eindelijk zo ver. Na een maand van voorbereiding was het tijd voor de DramTime whisk(e)y proeverij met masterclasses in hotel Best Western Stadskanaal. Om 13.00 uur werd er afgetrapt met de vrije proeverij waarbij in de Meinders zaal whisky’s te proeven waren bij onszelf, Intercaves, Whisky Import Nederland, Scotch & Folk en Alambik. Na het ontvangen van hun glas en proefboekje met alle informatie werd door de meeste bezoekers eerst gestart met een glaasje water en het rustig doorlezen.

Vervolgens begon het proeven bij de whisky’s van Glencadam waarbij vooral de 12yo Portwood Finish en de 14yo Oloroso Sherry Finish populair waren. Evenals de speciale 10 jaar oude GlenDronach met een Tawny Port Finish die speciaal is uitgebracht voor de Nederlandse markt. Na een hoop verhalen, vragen en discussies over de whisky’s ging het langzaam verder naar de tafel van Intercaves waar Marco Scheffer de bourbon whisky van Buffalo Trace en de complete Tomintoul reeks liet proeven.

Nog voordat de meesten de stap naar de volgende tafel konden maken was het voor velen de tijd om plaats te nemen in de Meinders Zaal waar de eerste masterclass van de dag begon. Jock Shaw van Scotch & Folk nam de aanwezigen mee op een muzikale rondreis door Azie. En erg geestige masterclass die iedereen in aanraking bracht met whisky’s uit de ‘nieuwe wereld’. Zo begon men met een Yoichi 12yo uit Japan, wat dan natuurlijk nog wel een vooraanstaand whisky land is, gevolgd door een geturfde whisky uit India, de Paul John Edited. Afgesloten werd met twee whisky’s van het zeer succesvolle Kavalan uit Taiwan. Allereerst de ‘concertmaster’, een port cask finish. En als laatste de King Car Whisky die zowel in 2012 als 2013 in San Francisco gekroond werd tot beste whisky ter wereld.

Na afloop van de eerste masterclass werd er met de overige gasten snel verder geproefd bij de vrije proeverij waar men Jock nogmaals tegen kwam. Dit keer onder meer een Teeling Rum Cask Finish en twee Nikka’s.

Na wat hapjes en rustig proeven was het tijd voor de masterclass van Mar van Pelt van Whisky Import Nederland. Een masterclass Carn Mor en Kilchoman waarbij het nut, effect en de kwaliteit van onafhankelijke bottelaars als Carn Mor naar voren kwam. Er werden twee bottelingen uit de Strictly Limited Serie geproefd. Een 7 jaar oude Ledaig en een 16 jaar oude Mortlach. Daarna volgde het mooie verhaal over Kilchoman. Islay’s jongste distilleerderij waar pas sinds 2006 gedistilleerd wordt. De kwaliteit is uitstekend en de whisky’s kun zeer vele Islay liefhebbers bekoren. Vandaag zaten de Machir Bay 2013 editie en de 100% Islay 3rd release in het glas van de proevers.  Na het vakkundig samen ruiken en proeven vloog ook deze masterclass weer voorbij en was het tijd voor het laatste gedeelte van de vrije proeverij.

Daarbij kreeg Mar van Pelt nogmaals bezoek en ook dit maal was de interesse groot. Met name voor de Old Perth 1st release blend en de Double Barrels van Douglas Laing. Aan alle tafels werd rustig verder geproefd en her en der werd nog een dram gehaald. Zo ook bij Zarko Nesic van Alambik uit Oldambt. Daar konden drie distillaten geproefd worden. Een eau-de-biere een rakia en tot slot de Oldambster whisky die in 2014 gebotteld wordt. Deze laatste is een cask strength (+/- 64%) botteling met een rijping op een rode wijn vaten. Een erg helder, sterk en stevig distillaat dat de liefhebber van cask strength whisky’s zeker kon bekoren.

Tussendoor was er ook nog de mogelijkheid om verschillende op whisky geinspireerde parfums te proberen bij Joop Grachten die ook nog eens iemand van Balmoral sigaren had meegenomen waardoor de rook liefhebbers op het dakterras ook aan hun trekken kwamen.

Tegen zes uur kwam er een einde aan de proeverij en vertrokken de meeste gasten naar het restaurant van het hotel om zich daar te goed te doen aan het drie gangen whisky menu alvorens lopends of fietsend huiswaarts te keren.

Wij willen langs deze weg nogmaals alle bezoekers en standhouders bedanken voor een geweldige middag. En in het bijzonder dank aan Jock Shaw en Mar van Pelt voor twee fantastische masterclasses.

Hier de fotos:

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: