2 reacties

GlenDronach: een oude (on)bekende?

Tussen de vele whisky distilleerderijen in het relatief kleine Speyside gebied zien we gemakkelijk één over het hoofd, helemaal als deze ook nog eens helemaal aan de buitengrens van het Speyside gebied staat. Onlangs heb ik een paar samples meegenomen naar mijn werk en de eerste reactie was eigenlijk: “GlenDronach? Wat is dat voor whisky?” (na het proeven van de samples vergeten ze hem niet zo snel weer denk ik!)

GlenDronach Distillery werd opgericht in 1826 door James Allardice en was één van de eerste gelicentieerde distilleerderijen in Schotland en tevens één van de eersten die gebruik maakte van sherry vaten voor het rijpen van de whisky. Amper een decennium na de bouw werd de distilleerderij in 1837 voor een groot deel verwoest in een brand, een lot dat in die tijd veel distilleerderijen teisterde. In 1852 nam Walter Scott, de voormalige eigenaar van Teaninich, de leiding over GlenDronach. Hij bouwde de distillery weer op tot een niveau waarop het in 1860 de meeste accijns betaalde van alle Schotse distilleerderijen.

Na Walter Scot’s dood in 1887 wisselde de distilleerderij diverse keren van eigenaar. Zo kwam het in 1920 in handen van Charles Grant, de zoon van William Grant (oprichter Glenfiddich), die het stokje in 1960 doorgaf aan de grote blender William Teacher & Sons. Allied Breweries/Domecq nam Teacher’s over in 1970 en zij sloten de distilleerderij in 1996. In 2002 werd GlenDronach weer geopend en in 2005 kwam het in handen van Chivas Brothers, onderdeel van Pernod Ricard. De huidige eigenaar, BenRiach, kreeg de disilleerderij in 2008 in handen, waarmee het weer een onafhankelijke distilleerderij is geworden.

Dit was even in sneltreinvaart de geschiedenis van GlenDronach, nu de whisky’s!

GlenDronach Single Malt is rijk “ge-sherried”, wat zich uit in rijke tonen van rijp fruit, karamel en kruiden.

GlenDronach 12 Year Old is gerijpt op een combinatie van Pedro-Ximenez en Oloroso sherry vaten, is niet bijgekleurd en non-chillfiltered (zoals het hoort!). De neus is aangenaam zoet met aroma’s van vanille, gember, kruidenwijn en peer. In de mond warm, rijk en romig met tonen van eik, sherry, rozijnen en fruit. De afdronk is droog, kruidig en mediumlang. GlenDronach 12yo is gebotteld op 43% alcohol en kost € 36,95. (nu kopen?)

GlenDronach 18 Year Old Allardice is vernoemd naar de oprichter James Allardice. Deze 18 jaar oude expressie is gerijpt op Spaanse ex-Oloroso sherry vaten en gebotteld op 46% alcohol. In de neus tref je aroma’s aan van fudge/karamel, rietsuiker en gekonfijt fruit. In de mond rijk en verleidelijk, tonen van stoofpeertjes, piment sherry, geroosterde noten, sinaasappel en donkere chocolade. De afdronk is geweldig lang en complex! GlenDronach 18yo kost € 74,95. (nu kopen?)

GlenDronach 14 Year Old Single Cask is een 14 jaar oude single cask botteling met een Pedro-Ximinez Sherry rijping exclusief gebotteld voor de Nederlandse importeur de Monnik Dranken. De whisky is gedistilleerd in 1996 ,gerijpt in een Pedro-Ximenez puncheon en in 2010 afgevuld op vatsterkte van 54,2%. Verschenen in een zéér beperkte oplage van 408 flessen. In de neus zware Sherry tonen, veel fruit (perzik en abrikoos) en later wat Sherry hout, gekonfijte sinaasappel en rozijnen. De smaak is krachtig met lichte Sherry aroma’s en tonen van perzik, abrikoos en hout. In de afdronk veel Pedro Ximinez invloeden en een lichte kruidigheid. Deze schaarse botteling kost € 149,95. (nu kopen?)

GlenDronach Cask Strength Batch 2 is een gelimiteerde botteling van 16500 flessen wereldwijd en is gebotteld op vatsterkte van 55,2% alcohol. Zoals alle bottelingen van GlenDronach is ook deze non-chillfiltered en niet bijgekleurd. In de neus treffen we prachtige aroma’s aan van honing, rozijnen, gember en sinaasappelmarmelade met een delicate kruidige ondertoon. De smaak is perfect gebalanceerd met de traditionele sherrytonen. Een explosie van chocolade rozijnen, geraspte sinaasappelschil met tonen van zoet eikenhout, toffee en amandelen afgerond met een unieke en gebalanceerde finish! Deze Cask Strength kost € 69,95. (nu kopen?)

De liefhebber van “ge-sherriede” whisky’s mag de GlenDronach dan ook zeker niet laten staan! Wat mij betreft is hij in ieder geval voor herhaling vatbaar 🙂 Voor alle overige GlenDronach bottelingen zie de link hier.

Slaìnte!

Enrico Klein
Whisky Ambassador
Frans Muthert

Over Enrico Klein

That's all private stuff!

2 reacties op “GlenDronach: een oude (on)bekende?

  1. […] GlenDronach en de rest van het bij ons verkrijgbare assortiment van deze distilleerderij leest u hier terug op ons […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: